25 minggu...

mommies ade tak sesape pengalaman kepala baby dlm 25 minggu ni dh turun...doktor nasihatkan standby je...ade sesape berpengalaman x?? selamat ke jika baby lahir 25 minggu??

32 Balas

Saya. Baby mmg ke bawah pastu sy sakit celah kangkang nk jalan x boleh. Sy jumpa bidan umur 97 (ex nurse ) jugak dlu. Dia tolg betulkan alhmdulillah baby da naik and sy da boleh jalan dgn baik. Seksa 26mggu da berakhir ☺️

2y ago

sy naikkan sndiri....klau sy rasa bby mcm dh trturun,mmg sy baring sapu minyak klapa dara pastu urut pelan2 bgi naik blik..

Saya hari tu 25 minggu….kepala baby mmng dah dkt bawah….tapi Sakit celah kangkang bukan sebab baby dkt bawah ke ape…….Tapi Sebab kencing kotor 🤣 kene bgi ubat antibiotik…Lawas kencing & minum air byk…..Alhamdulillah baik dah….dah x sakit……….

2y ago

Maaf baru perasan komen awak….a.ah….sakit ari2 dgn Bawah perut….nak berjalan pun sakit….nak bangun sakit…waktu tidur mlm memang sakit hihih…tambah2 lgi klu air kencing kita byk..atau kita tahan..😂…dah buang baru rasa lega sikit…..A.ah kene bgtau doc…nanti dia cek air kencing..nak tau ada kencing kotor ke x……klu kencing kotor..dia bgi ubat…mkn je ubat tu…air kosong kene minum byk2……biar kita kencing balik2…in Sha Allah lama2 ok lah tu….nk tunggu dia baik…kene sabar je…hihihi….

Saya bersalin anak pertama dulu 28w..masa tuu berat baby 1.5kg, alhamdulillah survive n sekarang da besar pun..Doa banyak2,Moga semuany dipermudahkan..

2y ago

sma...sy ank first 28w 1.2kg....skrng dh 12thun..brslin normal....

sy skrg 33w 3d , kple baby masih belum pusing ke bawah . kne follow up o&g 36w nnt tgok mcm mana . doa kn sy dpt bersalin normal . aamiin3

Sy skrg 26w..tp kepala mmg dh kat bwh..xde lak doc ckp dh nk bsalin..baby br 600gram..klu bsalin pn kck sgt lg..mudah2n baby dh 2kg lbh br lahir..

2y ago

Ohhh… itu puncanya

Hri tu wktu 23w gi scan kat kk , sya tnya kepala kat mana pastu doc ckp kat bawah tpi x pula ckp apa2. Gi klinik swasta cek jantina doktor pn ckp kepala kat bawah.. mula2 risau tpi doc tu ckp ‘ tu yg bagus tpi baby pndai pusing2 lagi ‘.

2y ago

Sy pun masa scan. Doctor ckp kepala bby kt bawah tp xde la ckp pape sebb br 25 week.

bersalin awal tu x pasti, tp bb dh stanby di laluan mmg ada tp xdelh bersalin awal. masa tidur try tggikn kaki skjp.. buat tiap2 hari.. dh 30w+ mcm tu bolehlh bersedia. bukn apa bersalin awal ni byk risiko.. imuniti bb x kuat berat x cantik.. nti kena tahan wad..mcm2lh😒..so just tc

ye sy pun kepala baby dah kebawah..tp doktor kata biasa...sbb dia masih boleh pusing2 lg dlm tu..sbb ruang masih luas..baby pun berat 600g dah..smoga baby baik2 la..memudahkan ibu utk bersalin normal.. insyaallah..

2y ago

samalah sis

Saya pun rasa baby kat bawah, selagi takde contraction & bukaan should be ok. Boleh ubah posisi barung mengiring & usap perut utk baby pusing kalau awak tak selesa. Saya pernah tgk baby prem 24w, saya dulu pun dilahirkan prem 28w alhamdulillah selamat

Paru2 baby matang 37weeks ..klau bersalin awal dikira baby ...doa bnyk2 pujuk baby ckp jgn kluar lgi tnggu baby cukup bulan baru kluar