Keputihan teruk

Hi mommies, ada tak mommies yg mengalami keputihan yg teruk semasa pregnant. Gatal yg amat dan sampai melecet dan merah kat bahagian alat sulit sbb tak tahan garu.. Ada tak petua untuk hilangkan lecet dan gatal. Sekarangg saya 37mggu. Bole lagi ke guna ubat yg mcm doctor bagi tu? Yg insert tu? Tolong mommies. Tak tahan gatal teruk. ??

22 Balas

Puan dah berjumpa doc ke ?? Masa first preggy weeks 32- 34 tak silap sy , keputihan byk sgt mcm puan jgk .. g klnik , kna admit ward sbb kputihan yg teruk xlh d biar sbb ia berbhya kpd bby ... msa admit ward doc bg ubat yg jnis insert tu ... n , doc sggest utk guna pencuci brand lactacyd ... trus sy cari .. Alhamdulillah , ad kputihan tp tak smpai gtal2 ... yg pntg kena kerap tukar sluar dlm , kerap bsuh kmaluan lagi bgus bsuh dgn air suam ...

Candida or fungus infection is very common among pregnant women, aside from Mandanidazole suppositories, mother are encourage to take yogurt and probiotics to provide more normal flora to the system. Beside try to avoid soap as it changes the PH of its area. Therefore is good to get lactacid wash and wash twice a day. Change panties frequently, uses pads and keep dry. All the best mom to be...with love..

Cuba buat rendaman faraj(air rebusan sireh+garam+asam keping) rendam masa air tu suam... Atau cara paling malas (cara sy 😂 tp yg ni sy basuh ja tak rendam)air suam+garam.. Kputihan tak la hilang terus, tp kurang.. N gatal² pn tak dh.. Cuba la.. Now 36week dah tak ada gatal² ,kputihan pn tahap biasa ja...

5y ago

*suam

sis try brendam dgn air suam cmpur garam.. in shaa Allah akan bkurang kputihan n gatal² area miss v tu.. sy masa prgnt anak first, kputihan teruk sgt.. gatal² smpai melecet bhgian miss v.. minum air putih byk² then brendam dgn air suam cmpur garam.. lega terus.. gatal² pun hilang

Banyak kan minum air putih , kalau boleh lepas buang air kecil tu , lap bagi kering baru pakai spender , sebab kalau spender basah lagitak selesa dan gatal.. Sy pun macam tu jugak , doc bgi ubat yg masuk dalam tu , tapi sy tak buat pun.. Sekarang okay da gatal pun takada..

doctor ade bgi ubat kan...nma ubt tu candid...sis kna insert ubt tu utk hilangkn keputehan..bhya klau sis biar kn gitu jerr..klau dh teruk sngt gatal2 sila gi klinik utk dpt kn rwatan...

Kalau ada symptoms yang macam tu, better pergi jumpa Dr.. insyallah selamat gunakan ubat yang diberikan.. maybe Dr akan suggest amek HVS C&S supaya tahu kuman apa yang ada ..

Pakai pencuci khas.. kalau boleh bahagian sulit sentiasa kering..kalau spender lembab tkena air baik tukar yg Baru & kering..sbb bila lembab2 Ni mudah kena infection.

Sama mcm sy masa pregnant 25weeks.. Sy xambil ubat tp sy stop minum air manis n caffein mcm kopi nescaffe n tea. Mmg berkesan. Keputihan xteruk n dh xgatal.

Rebus daun siren lepas tu basuh bawah tu dengan air rebusan sireh tu. Kena rajin buat. InsyaAllah. Lepas tu jangan garu. Kena rajin tukar pantyliner tiap 2 jam.