Keputihan

Assalamualaikum mommies... Mcm mna nak atasi masalah keputihan yg teruk masa pregnant ni 😢 saya 2 kali dah masuk ubat bawah sbb mslah keputihan.. Sbelum kena bagu ubat yg kali ke 2 ni keputihan saya rasa gatal dah... Kadang wrna kuning kadang2 wrna cream.. Bila nurse kat KK ambl sampel bru2 ni diorang ckp banyak sngat keputihan kat dalam.. Mcm susu basi dah.. Hurmmm tolong mommies mcm mna ni.. Klau bau tu memang xda... Stkat lpas masuk ubat ni hilang lgi rsa gatal tu... Memang pregnant ni para mommies biasa kena keputihan mcm ni ke?

2 Balas

wlkumslm moms,biasa tu keputihan sebb horman kita bla memgandung ne dia tinggi skit,so utk mengurangkan keputihan tu,baik mommies,bli yourgt asli dan jgn yg ada perisa, moms klu nak cari ada jual di supermarket,sy just amalkn itu dan kuat kan minum air putih,insyallah ble kurangkan keputihan dan gatal" tu,,harap ble membantu momies😊

2y ago

klu sy minum bergantung jga sis sbb sy pndai hr"dn bila sy rsa mcm tda slera nak minum sy just kdg" je..,tp trpulng dr sis la nak minum mcm bila sis rsa nak" minum ble jer tk de mslh pun, dan yourgt ne bnyk menfaat dia utk kita dn jga bby,klu sis nak lebih detail sis cuba google..tentang yourgt,..ne

Sy early pregnancy mmg ade keputihan medium amount n xberbau.cuma xselesa sbb rse mcm abnormal.bgitahu nurse kk then refer dr.dia bg ubat insert msuk ikut situ.alhamdulillah dh hilg.tp sbb pgmbilan gula berlebihan pon boleh jd kptihan mlmpau jgk selain dpd prubhn hormon n infection

2y ago

Dlu masa 1st pregnant saya prnah jgak alami kputihan yg kuning dan gatal.. Lpas masuk ubat bawah tu trus ok.. Tpi x tau la knpa pregnant kali ke-2 ni dah 2 kali masuk ubat pn still ada keputihan ni.. Dari awal trimester prtma hri tu pastu tngah2 trimester pertma tu dah xda.. Then hujung2 trimester pertma tu nak masuk trimester 2 ada balik keputihan ni smpai la skrg pregnant 5 bulan... Cuma hri tu x la gatal.. Wrna je kuning2 n kdang kaler cream.. Tpi seminggu lalu dia jadi gatal.. Tu yg bgtau nurse lgi..then drang dah ambl sampel... Msa ambl sampel pn memang misi ada ckp bnyak sngat keputihan kat dalam.. Ni yg duk risau ni... Kandungan masih muda lagi ni.. Tpi keputihan dah teruk