sembelit

Hi momies smua,ad tak prnh kne sembelit smpai nk membuang air bsar sakit n berdarah?bahaya x smpai berdarah?sbb sy awl pregnant 4weeks doc xbley bg ubt lembutkn najis.nk membuang kadang2 pun takot?

18 Balas

Ya Allah...saya pun sme sis...xpernah lagi la seumur hidup berak berdarah...skrg sy dah 34 w pun masih sembelit...kali ke-3 sembelit n berak berdarah time 31 w...saya ke hospital nak amik ubat lembutkan najis... aleh2 kne tahan wad terus sbb Doc cek ada contraction...doc ckp nanti kne bawak terus ke labor room...siap kne cucuk Dexa lg...sy punya terkejut n air mata keluar xhenti2.. husband tggu dkt luar, dia xtwu yg sy nk kne tolak masuk labor room... husband xboleh masuk sbb skrg time covid19..jd mmg limited dlm hospital...sy call bg twu yg sy nak kne msuk labor room n nk kne czer Ni...dia punya terkejut sampai xboleh ckp apa2..then doc ckp, klo time skrg bersalin mgkin nanti baby awak akan kne pakai oxygen and paru2 dia pun mgkin lemah...sy rasa mcm nk pengsan...sy doa harap2 jgn la beranak lg...padahal asalnya nak amik ubat berak berdarah tu je...skrg sy makan apa fiber je..selang sehari...mudah berak..ubat yg doc bg tu xmenjadi pun tetap berak berdarah jgk...mujuq xjd buasir..lepas 3 hari warded, dah xde contraction..baru doc bg keluar..dia punya drama tu sampai skrg sy trauma...😰😰😰 asalnya lain, jdnya lain...

4y ago

Fiber ape awak amek ye

Saya awal2 haritu sembelit sampai lah buasir.. masa sembelit tu dr dah bg ubat lembut najis smua tp tk jalan. Ada 2 bulan lebih saya buang air besar dgn fresh blood. Pastu dr refer pakar SOPD, so kena ikat buasir tu sbb teruk dah.. sejak tu smpai skrg sy amalkan kismis 21biji rendam air panas, sblm tidur & setiap kali bgn tidur saya minum & makan kismis tu. Alhamdulillah dah tk smbelit dah.. kena selawat time minum tu.

sy tak pregnant, tpi sy sembelit smpai tersembur2 darah 😭 & sy takut makan ubat, sy amalkan mnum air masak banyak2, makan yg sup2, elakkan pedas, makan buah & sayur. Lama2 kurang darah & tak sembelit. Sis blh try..tpi kene konsisten..

Sy kalau xsilap awal pregnant jugak kene sembelit teruk...masa tu xsilap dlm 5 6 weeks....g kecemasan die bgi ubat lembut najis... alhamdulillah setengah jam lepas makan terus membuang....tapi 2 3 hari jugak lah masih berdarah

Sy awal kehamilan kne gak 5 weeks. Mkn ubat sembelit and lembut najis doc bg. Sembelit sgt truk. Ubag sgt membantu. Kalau x memang habis la. Lepas tuh minum air masak byk2. Mkn betik, plum and bayam

Saya sembelit dari awal mengandung sampai la 7 bln. Pastu saya try makan minyak kelapa dara yang capsule punya terus tak sembelit dah... Sejak tu consume tu je sampai sekarang..

4y ago

Kat farmasi ada jual ke sis?

skrg sis dh okk ke sembelit tu??sebb sy pun mcm sis...dh 4 harii dh kluar darah smpai takut nk berak....boleh share ape doc ckp x?

4y ago

Alhmdulillah skrg 29week,dh ok..mnum susu kambing kurma n mkn limau sunkist hr2..in sha allah.mudah mmbuang

sy mcm tuu jgaa semblitt trukkk....tp cy mnum air suam selpass bgunnn...dan rjinkn mknn buah jmbuh ,tembikaiii...

Sy pun mcm tu awal2 pregnant dlu, skg dah 20w, alhamdulliah x sakit dah , bnykkan minum air, mkn mknan sihat ,

Sya 1st trimester ni dah brapa kali sembelit,,,,2 hari baru terbuang habis..byk kn mnum air,buah2an..