Sembelit sampai berdarah

Assalamualaikum korang, bahaya tak kalau kita ada masalah sembelit lepastu berdarah lepas membuang? Saya kerap kene since pregnant ni, saya perasan kalau tak makan buah/sayur mesti akan berdarah lepas membuang. Dulu waktu mula2 dapat tahu pregnant dah check dgn doc, tapi doc kata bukan buasir maybe sebab usus luka sebab sembelit. So macam mana nak atasi masalah ni ye? Bahaya tak untuk baby and mom? #firstpregnancy

3 Balas

Bahaya ya boleh bawa ke buasir bila teran nk bersalin nnti. Baik amalkan buah buahan sayuran atau ambil ubat untuk lawas ats nsiht doktor.

1mo ago

Tulah risau jugak, skrg ni sy makan buah dia okay sikit. Tapi tulah, fobia nak membuang 🥹😂

makan sayur and buah. jangan makan bende2 pedas. kalau saya makan pisang so najis tu akan jadi lembut

1mo ago

Tulah nak kene cari buah pisangg ni. Risau nak membuang 🥹

bykkn minum air kosong supaya senang flush

1mo ago

Okay awak. maybe sebab puasa sama kot, kurang minum air. Thank you.