advice for me

Momies. Boleh tak bagi kata2 semangat sbb i rasa down bila tgk anak taknak makan. Macam2 cara dah. Halus,biasa,kasar, dessert, buah. Semua nya dah cuba. Kadang rasa gagal jadi mak. Anak baru 8 bulan. Breastfeeding.

7 Balas

Mummy! Saya faham perasan ni lagi lagi kita dah masak susah payah lepas tu dia tak nak makan. Lepas tu kita follow pulak orang dekat IG dengan FB, tengok anak anak diorang suka makan tapi anak kita tak makan. Berdasarkan pengalaman saya, bayi 8 bulan memang akan buat macam ni. Takpe tau! Biarkan je sebab makanan utama dia masih susu. Selepas setahun baru kita kena make sure dia makan betul betul. Saya cadangkan awak masak benda simple je. Contoh bubur ayam. Atau cuba nasi dengan telur campur carrot cincang halus. Benda simple. Test dulu minat anak. Anak kekadang suka makanan pelbagai bentuk atau warna. Kadang kadang benda paling simple dia paling suka! Anak saya masa baby dulu bubur je paling laju. Pastu ada masa tu, dia nak pasta kosong je. Cuba dan banyakkan bersabar ya

Sama la kita. Bila anak makan laju. Seronok je rasa. Bila anak taknak makan, sejam tunggu dia makan. Tapi nak lepas 3 suap pun payah. Sampai termarah. Padahal anak baru 10 bulan. Rasa stress tapi cuba kawal balik. Ingatkan diri ni yang anak tu baru 10 bulan. Belum tahu ape. Sis cuba je suapkan dia. Dapat sesuap pun okay. Nanti lepas sejam. Suap lagi.

ank sy 1 buah je dia nk mkn..pisang jenis buah2 lain tk mkn dia tgok je lepas tu buang..bby umur 1 tahun 8 bulan..klau mknan kasar tk mkn dia muntah dn brmain tu mknan...mau blen tu bubur..bru nk mkn..dia nk mkn sndri tk suka d suap.

It's OK puan. Kita dlm fasa mengenalkan makanan pd anak. Penyusuan yg utama, makanan sbg tambahan melengkapkan nutrien sblm umur 1 tahun. Jangan paksa diri dan anak. Buat sesuatu dgn penuh kasih sayang ❤️

ank sulung sy cmtu dulu,sedih jgk dulu cuma take it slowly jela,bg makan sikit2 tp kerap,setiap 2 jam bg 1suap..dah 3tahun pun liat nak makan😅

normal anak saya dulu pun kurang makan sekarang dia masuk 2tahun dah baru sedar yang susu tu tak boleh buat dia kenyang sangat ..

boleh folo ig: lovelittletummy & zaynesplate. situ byk idea2 utk olah makanan baby supaya dia mcm menarik sikit utk anak2