taknak makan

hi mommies, anak saya dah 9 bulan nak masuk 10. tapi dia taknak makan, jenis memilih. saya buat bubur halus tukar jadi bubur kasar pun taknak. saya tukar masak nasi goreng pun makan sikit je. then saya cuba pasta, dia taknak jugak. jadi anak saya mmg bf & makan snek je. kkdg saya bagi dia kentang goreng & roti sbb tu je makanan yg dia suka. saya perlukan pendapat mommies semua, mcmana saya nak buat anak saya makan ya? ada tak cara lain utk bantu tambah berat dia? saya risau dia tak dpt khasiat secukupnya. #advicepls #bantusharing

4 Balas

anak saya dr umur 6bulan mmg suka sgt nasi, tiba2 9bulan ni nampak je nasi dia taknak geleng2. mmg kalau suap pun, dua tiga suap je lps tu dh taknak. saya cuba olah buat rice ball/waffle nasi/ lempeng nasi, suka dia makan berketul ketul habis. rupanya dia tknak nasi yg jelas nampak nasi je, hahah akai sungguh anak pun.

7mo ago

okay sis. thank you utk cadangan ☺️☺️☺️

Sama dgn anak sy,So sy buat lempeng nasi campur sayur2 ayam cincang n telur. Baru dia mkn. Sy tgk resepi kat tik tok dowg pangil murtabak nasi.. hehe lps tu buat puding roti (roti wholemeal) tmbah cheese takut berat badan drop,

7mo ago

thank you sis bg idea heheh

ye anak sye pun kdg mcm tu.. prepare mcm2 tp sume x mkn.. bubur x nak.. nsi keras x nak.. memg tgh fasa.. lps 3-4 hri bru dye ok nak mkn.. tp sikit je..

kentang goreng tu yang home made punya ka? roti ada perisa ka? roti mcm mana yg awak bg baby?

7mo ago

bukan kentang homemade. roti saya nagi yg gardenia tu.