Baby kuning 15.5

Assalamualaikum. Saya bersalin 3/5, saya dah discharge 4/5 & dah bawak balik baby, tapi harini pergi check kuning baby 15.5, jadi dr advice untuk tahan baby dekat wad. Saya agree, tapi saya sedih sebab saya first time mom. Saya rasa serba salah sebab saya bagi susu formula dekat baby, sebab susu badan sikit sangat keluar, dalam berapa titik je. Tapi saya ada cuba jugak direct breastfeeding, lepas tu bagi susu fm. Rasa mcm sebab saya baby kuning. Ada tak tips untuk banyakkan susu & nasihat atau kata2 semangat? Saya rasa down sangat sekarang. Siapa ada pengalaman baby ada kuning? Apa saya perlu buat?#firstmom #firstbaby

1 Balas

wasalam. bby kuning is normal, sbb fungsi hati dia baru nk berfungsi. syukur sbb bacaan tu dkt border. klu bg susu kerap, bby membuang kerap, inshaAllah cepat turun. Sy berpengalaman duduk dgn bby dkt wad jaundice. bby duduk bwh lampu, tp kita boleh rehat sekejap. Dan misi akn kejut kita tiap 2 jam utk bg bby nyusu. alhamdulillah bby duduk wad 1 hari sahaja, lpstu follow up di kk, total bby kena kuning cuma 4 hari sahaja. alhamdulillah.