Ruam panas atau eczema?

Anak saya berusia 43 hari. Dah lebih seminggu ruam ni ada pada hampir seluruh muka, kepala dan leher anak.. Dah sapu calamine cream masih tak ada perubahan.. Rasanya ruam ni ada keluar air dan bau hanyir.. Sape ada pengalaman dan macam mana nak rawat

Ruam panas atau eczema?
25 Balas

Anak saya pon mcm ni baru2 ni (baru lepas pantang). Saya sapukan lotion sebamed je.. alhamdulillah tak sangka berkesan.. saya sapu kat pipi, dahi, bawah dagu, leher (+bedak allano) dgn telinga n belakang telinga.. telinga n belakang telinga tu ada masalah kering maybe masa lahir tk pernah dok belek2 nak bersihkan.. bila dh sapu tu uishh mmg menjadilah.. now hari2 sapu lotion tu je kat badan.. muka baby saya nampak glowing elok tau.. walaupun nenek nya bising kata anaknya lelaki dok makeup2 lg.. saya buat je janji kulit anak saya nampak sihat..

1y ago

betul lotion sebamed pun bagus... saya pakai kan kat badan baby... cuma ruam di muka saya sapu halus guna snow white treatment cream👍👌

Anak saya pernah kena macam ni. Dah bawak pergi hospital sebab terlalu teruk. Doktor sarankan tukar product. Mungkin PH Dalam mandian bayi tidak sesuai untuk baby saya. Balik2.. saya tukar semua dari shampoo & krim. Jenama cetaphil.. 2 hari je terus elok skin.. lembut tak mengelupas🫰🏻👍🏻

jumpa doktor sis anak saya pun sama klo susu bf kena kawal mkn x boleh mkn telur n seafood anak saya sampai tkupas kulit deaa kalau kena baju kuning kan..nty doktor bagi ubat sapu saya pergi klinik swasta hari alhamdulillah after jaga mkn n baby kena sapu ubat kat ruam skrg kulit dea dah oke

setiap baby berlain effect dengan cream sapuan ni... sis try an error ya... saya suggest 1.Snow white (👍) 2.Sudocream (👍) 3.Sebamed (👍) saya pakai Snow white mmg bagus.. sapuan halus sahaja dekat baby... alhamdullilah ❤️ hilang

1y ago

baru guna sekali.. btl2 cpt hilng ruam d pipi Dan leher..

try letak aloe Vera gel, anak sy ltk lpas mandi 2x sehari... ruam baby satu bdan lpas blik dri hospital, alhamdulillah dh okay... klu ad skit² tu bse lah dkat muka, klu bdan die dh xde. kepala pun ltk jgk lpas b'ckur...

pakai losyen snowhite jee . mmg berkesan & sangat puas hati . sy pakai kan tu je kat baby . letak sikit2 satu badan semua . sekarang dah licin jee kulit baby . dah takde langsung bintik2 . alhamdulillah

ni mesti kena air susu mummy sbb tu jd mcm tu so cara dia is sblum n slepas susukan bby kena lap muka bby pkai kain bsah yg brsih pkai kapas pun boleh or guna cream drapolene or cream bepanthen

kne jaga makan sis... sampai baby dh xbf lg... sbb ank2x sy sume macam ni... lagi teruk... even nk ciom pakai gencu pon naik merah...... lg2x seafood better kawal dlu....

Sama mcm Bby sy aritu.pkai ubat doc tk ok pun lg teruk berair.sis g beli kt farmasi sudocream dua 3 kali Sapu Elok n kering

Cuba ni sis anak sy ruam truk sy cuba ni alhamdulillah baik sbb dy melembab dn berangin.. Untuk ruam eczima.... 👍

1y ago

Warna dy