RUAM

assalamualaikum . ubat ape yg sesuai ye utk ruam pada muka baby , pelipat , leher dia ? dah refer doc , dah dapat ubat Calamine yg kapur tu tp sama jgk , makin gatal tengok bila baby garu gosok mukanye .. farmasi pun dah cuba try beli ubat Bepanthen tu , tp sama jgk takjalan . Sy pun taktahu ruam tu ruam pns atau ruam susu ..

9 Balas

Cuba bagi mandi dengan sabun cetaphil baby yg ada aloe Vera.. Carik dekat Watson atau guardian.. Sekali ngan losyen baby cetaphil.. Lepas mandi.. Pakaikan bedak pureen label merah tuh.. Untuk soothing and antibacterial..rjin mandikan bayi 3 kali sehari.. Air suam2 manja.. Pakaian baby kena cotton sejuk.. Jangan bungkus bedung.. Bilik pun pengudaraan kena bagus.. Rajin bersihkan habuk.. Bilik.. Tempat tidur baby..

Masa baby saya ruam teruk satu badan dulu doctor KK larang guna calamine yg dapat dari klinik swasta, sebab akan lebih keringkan kulit baby, saya pakai cream Youbaby.. kesannya cepat, elakkan baby panas dan berpeluh, siang² tak perlu dibedung, semoga membantu 😊

jika nak boleh guna ni! beli di farmasi letak titik titik sapu nipis2 sahaja sehari dua kali sapu .anak saya naik ruam muka dan badan saya guna ubat tu 3hri dah nampak perubahan hari ke 5 dah baik. alhamdulillah anak saya dh sihat.

anak2 sy kerap jd cm ni dulu..yg no 3 penah kena gatal gate tuh..calamine mmg xjalan mana..kne selalu pakaikan baju nipis or lubang2.. sy try gak cream herbal blend nih..alhamdulillah byk perubahan.. http://wa.me/60192679814

anak saya pun sama jugak lepas saya tak bagi pakai lotion sabun alhamdulillah dh kurang

Sya pakai ni..pelipat leher baby Sya lepas mandi Sya lap2 pakai tuala bagi kering..

blam tasneem whtspp 0178232349

Elakkan baby berpeluh