Insulin

Mom nak tanya,siapa amik insulin masa pregnant? Boleh share x diet makanan you all, untuk maintain bacaan gula bawah 6?.

6 Balas

Sy on ubat n insulin skrg ni..sy cuma ikut saranan pakar dietician untuk sukat apa yg kita mkan.sbgai contoh nasi putih hanya 1 cawan kopi sahaja bila lunch or dinner.makan banyk sayur berdaun hijau..buah boleh mkan tp ada sukatan..dn air hanya minum air putih kosong sahaja..minum susu boleh tp hanya 2 sajian sja 1 hari.

Dua post saya tengok tapi tak Di jawab soalan sis.. saya gdm tapi on diet, walaupun on diet saya tak control sangat so tak pandai bagi advice. Kalau still takde yg jwb sis, sis try search kat search icon tu Dan type soalan mcm sis Tu. Mana tau Ada Yang Sama Dan dah terjawab.. Semoga urusan sis dipermudahkan ya..

Cara pemakanan follow saja apa yg dietician bagi tu..awk gdm on diet dulu or terus insulin? Klau on diet akan jumpa dietician. Cara nak jaga mkan tu sama je mcm KKM sarankan. Konsep suku-suku separuh, lebihkan sayur. Air manis say good bye dulu, mknan manis pun kena jaga2.

Saya 3 mggu lps mnum air gula sgkut..juga tp 5.8...first time kena ank nmbo 5...yg ank2 4 org dlu drh tggi je...yg ni pulak bleh sgkut...pdahal kita x suka mnum mnis2...mgkin bb mnum susu anmum kot???

Sy on insulin. 3hr insulin, lepas tu kena buat bsp. Sy puasa betol2,minum air masak bnyk. Alhamdulillah bacaan semua cantik.. Cuma puasa tu kena betul2 la.

Saya mkn berulang dan kurangkan makanan manis