Insulin time preg..sapa tgh ambik?

Hi mommies sy nk tnya sapa kt sini yg prnh kena insulin atau sdg amik insulin time preg..blh x share pengalaman korg..gula turun bnyk x..pastu brpa lama kena amik smpai gula normal?tq #firstmom #ingintahu

3 Balas

Saya ada kencing manis sebelum mengandung lagi. HBA1C sebelum mengandung 12. Gula tinggi sbb masa tak mengandung tak jaga betul betul pon. Dapat tahu pregnant dr tambah insulin siang. Sebelum ni yg malam je. Bila dah mula jaga makan dan cucuk insulin Breakfast 10 lunch 10 dinner 10 dan malam 18 dan makan ubat metformin 2 kali sehari 2 biji. Kerap jadi hypo. Sampai saya kena tahan hospital 9/8 haritu sbb dr nak pantau gula saya. Dan HBA1C saya pulak dah turun ke 8.7 walaupun masih kategori kencing manis tapi dah banyak turun. Di hospital dr turunkan dose insulin 6 6 6 14. Masih lagi ada hypo. Sekarang keluar hospital dr hanya suruh cucuk 12 waktu malam je. Sbb saya kerap hypo waktu siang tu. Makan saya kawal betul betul. Saya suri rumah jadi hari hari masak sendiri. Sbb once saya beli dkat luar gula akan naik tinggi. Even masa dduk hospital makan makanan hospital pon gula saya tinggi. Sbb saya perasan nasi yg buat gula saya tinggi. Jadi dkat rumah saya mmg tukar beras. Saya makan beras Basmathi. Walaupun mahal sikit dari beras biasa. Ia tak menaikkan gula saya. Lepas tu insulin siang yg warna kuning tu actrapid tak silap nama dia. Dia akan turunkan gula kita dgn cepat dalam jangka masa yg pendek. Kalau yg hijau malam insulatard akan mengambil masa yang panjang untuk turunkan gula. Sbb itu yg hijau cucuk malam. Untuk bantu kawal gula bila bangun pagi. Bacaan gula yg okay (ini apa yg dr terangkan dkat saya ye) maaf kalau org lain rasa salah. Bangun tidur kurang dari 5.3mmol 1 jam Lepas sarapan bacaan 7.3mmol kebawah Sebelum lunch & dinner bacaan kurang dari 6mmol. Yang penting bacaan setiap masa jangan kurang dari 4 dan lebih dari 8. Kalau kurang akan hypo. Hypo akan menyebabkan kita rasa jantung laju, boleh berpeluh, menggigil. Pastikan sentiasa sediakan gula gula dalam beg atau berdekatan dgn kita.

1y ago

Sy dose 6 6 6 6..kemarin bsp..pagi 4.6 lain² rate bawah 6..tadi doc kata sy turun mendadak sgt 🤦🏻‍♀️ so dia suruh sy cucuk pre bfast , pre dinner dgn before sleep..sebab gula drop sgt..jumaat ni kena bsp lg 😑

saya amik insulin dan kena makn ubat kncing mnis juga .. pgi tk amik sbb saya selalu hypo. jdi amik tgh hri 8, ptg 8 dan malam 10 .. dulu pling tinggi 15 mcm tu. smpai masuk ward 5 hri 4 mlm ya tpi sejak amik insulin dpt turun smpai 4-6 .. pling tinggi pun kalau termakan bnyak cecah gak 7-8 mcm tu. now mmg saya kawal mkn juga. berapa lama tu tk pasti,, masa ank kedua tu saya cucuk smpai bersalin . haha lama .

Sy baru start Insulin 3/8 1 hari 4 Kali . Breakfast 10 Lunch 16 Dinner 16 Beforesleep 8 Ye Ade Kurang Bacaan. pg jer turun sampai 3.5 mcm itu .. Lunch Dinner Ok mcm 7 atau 8

1y ago

bnyk yer..gdm puan tinggi yer..blh sy tahu berapa?jadi skrg puan control portion makan tak?tolak gula?