Bleeding semasa hamil - Ancaman keguguran

Mohon mommy doakan saya dan kandungan (14 weeks) selamat sampai akhirnya. Awal pagi semalam, ada berlaku pendarahan kat rumah. Ada darah beku juga keluar. Pegi kecemasan, doktor check manual, masukkan speculum dan scan, alhamdulillah kandungan masih selamat. Warded sekejap pagi sampai petang. Balik rumah semalam, bleeding lagi. Tapi kuantiti lebih sedikit. Pergi kecemasan, macam biasa doktor check manual, masukkan speculum dan scan, alhamdulillah kandungan masih selamat. Doktor suruh balik, doktor cakap ada luka sikit kat bawah bahagian rahim. Tapi insyaAllah akan sembuh. Doktor minta monitor pendarahan di rumah. Jika makin teruk, baru pergi hospital balik. Ada tak mommy yang pernah alami situasi sama macam saya ni, bleeding masa mengandung? Boleh share tak apa yang mommy buat untuk kurangkan pendarahan ni?

8 Balas

kebanyakan ibu ibu ada ja alami bleeding semasa hamil, cuma tgk la keadaanya samada normal tade masalah pada kandungan, laluan rahim ta terbuka ka okay la atau bleeding tu sebab proses keguguran kalau tade apa apa masalah darah tu akan stop sendiri mak mertua saya memang jenis nk bleeding ja tapi kandungannya alhamdulillah selamat sampai lahir, baby ta tergugat pun elok ja so, depends la, ada setgh tu doc bagi ubat kuat rahim doc pesan utk monitor in case bleeding lagi kan, ikut ja cakap doc, moga semua okay la

5y ago

Tu laa. Sy pon doktor bagi ubat kuatkan rahim. Harap harap baby selamat la smpai ke akhirnya. Dan bleeding ni makin lama makin berkurangan.

Saya 1St bleeding kluar skit.. Selang 2 hari tumpah drah hbis kain batik.. P hospital scan Alhamdulilla bby okay.. Balik dari hospital sampai skrg bleeding masih ada. Tp skit2 mcm last akhir nak period... Pakai pantylinear.. Doc psan bykn rht ,ckupkn air msak dlm shari.. Sya jnis xleh bongkok n brdiri Lama nanti bleeding. Anak slung doc ckp mmg rahim xbrpa kuat.. InsyAllah sis jgn bimbang cmuanya akn okay.. Bykn brdoa n pjuk2 bby duduk dlm prut smpai due date dia... 😉 Sya pn dlm kes ancaman keguguran

4y ago

Ouhh yeke. Semoga dipermudahkan la ye sis. Sy dah bersalin pon bulan januari. Lahir 28 mggu. Skg baby masih di ward. Doakan la ye.

Saya pernah sis. sbb sblm kejadian, saya agak aktif. Mungkin sbb tu kot. Saya terus ke hospital & discan, alhamdulillah baby masih ok & jantung kuat lg. lepas dibenarkan balik saya diminta utk monitor sendiri di rumah. Alhamdulillah takde dh bleeding lepas tu sbb saya mmg bedrest sepenuhnya. Sekali terkena penangannya sampai mengganggu fikiran. Saya jadi fobia. So sis bykkan rest. Totally bedrest ya

4y ago

Tahniah sis...insya allah semoga dlm lindungan allah sentiasa

Awl kehamilan sy pn mcm tu Dr pn ckp kmungkinan ggur ,mkn masa smnggu nk hilang dia on off turun tp x rse sakit lpas tu hilang trus.lpas 2 mnggu jmpe Dr balik alhamdulillah nmpk baby dgn heartbeat time tu sy 8w.semoga baik2 aje Kandungan sis ❤

4y ago

Ouhh yeke. Sy dah bersalin dah pon. Baby keluar 28 mggu. Doakan baby sy ye awk. Moga dia cepat sihat.

Saya pun bleeding last week masa tu 9weeks. Rasanya punca sbb sex. Jadi doc suruh stop dlu. And doctor bagi sy injection Proluton serta pil progesterone

5y ago

Ouhh yeke. Alhamdulillah. Semoga Allah mudahkan urusan puan sepanjang tempoh kehamilan ni. Semoga kandungan dan puan sihat sampai ke akhirnya. Aaminn.

Sya pon mcm tu sis.. Insyaallh semoga di permudahkan segalanyaa.. Traum jg kalau bleeding😥

4y ago

Saya dah delivered mse bulan 1 haritu. Baby pramatang. Keluar 7 bulan. Awal dia nak keluar. Sekarang masih di hospital. Doakan ya.

sy pun sama , smlm bleeding byk, tp pi hospital dr. suruh balik jg.

4y ago

Sama la sy pon. Selalu doktor suruh balik.

Semoga dipermudahkan urusan ye sis. Aamiin 3x.🤲🏻

4y ago

Aaminn aaaminn ya Allah ❤️