Keguguran Pertama saya

saya sudah turun darah 4 hari, hari pertama pergi hospital sbb ada pendarahan, bila scan baby belum nampak, dan dokter ckp mungkin kandungan luar rahim. doktor ambil darah, hormon hcg saya 500, lepas 48 jam ambil darah sekali lagi hormon tinggal 100. so doktor cakap kandungan tak menjadi tapi bila scan still xjumpa janin, mybe dia dh kluar masa pendarahan. tapi bila saya tanya doktor, adakah sy keguguran? tapi dia tak berani ckp keguguran. so dia suruh saya check upt lagi 3 minggu, klu positive kena pegi hospital balik, klu negative maknanya gugur. so saya tak tahu dh start boleh berpantang atau belum? skrg masih lagi turun darah. sila tlong saya 😔, doktor ckp nk pantang boleh taknak pantang pun boleh, aduh😔 #keguguran #miscarriage

2 Balas

sy pun pernah jd mcm tu. scan x nampak kantung langsung. tapi ada bleeding dgn ketul2 kecik2 je darah keluar.. check darah hormon hcg 500 jgk masa mula2. doktor suruh balik n dtg semula 2 hari lepas tu.. masa dtg pun ada bleeding sikit2.. bila check darah mmg turun da hcg. doktor ckp mungkin mmg dah keluar dan doktor ckp mmg dah gugur semua dah. sbb kalau tak gugur lg hormon hcg akan tinggi jgk.. sy rasa better awak pantang dulu dan rehat sebaiknya.. in shaa allah ada rezeki nanti.. sy lepas gugur sebulan je period lps tu alhamdulillah Allah bg rezeki lg.. in shaa allah sy doakan yang baik2 untuk awak 😊

Maybe, cara terbaik is pantang makan dulu, makan makanan sihat, banyakkan rehat..pendapat saya Puan..semoga dioermudahkan

3y ago

terima kasih Puan. Alhamdulillah skrg sy dh pregnant 4 week 5 days. harap kandungan dlm rahim.. aaminn