Anak lebih rapat dengan nenek

Assalamualaikum.. maaf saya cuma ingin meluahkan.. anak saya sejak masuk 6 bulan dia nak kt nenek dia aje.. sy x tau ape silap sy.. sy mmg slalu bg perhatian dan beri semua kasih syg.. utk makluman sy juga duduk ngn mak mertua.. anak sy sejak 6bln.. dia asyik nak ngn mak mertua sy.. kiranya nenek dia la.. smpai 1 tahap sy kcik hati sgt.. sbb ank sy akn melalak ble nmpk nenek dia.. dia akn menangis mcm kne pukul dan meronta2 dkt nenek dia. Sedangkan ketika itu sy tgh dukung dia,main2 ngn dia.. ttbe ble nmpk nenek, trus berubah karakter dia.. dia anggp mcm nenek dia tu mak dia.. smpai sy rs down sgt.. ank seolah2 tak nmpk sy sebgai ibu dia.. adakah sbb sy x bg susu bdn , bonding dia antara sy jd kurang? Mmg x dinafikan mak mertua juga akn tlg tgkkn ank sy klu sy nk mkn atau mndi. Slps tu mmg sy yg akan jga dia.. slain tu sy juga bekerja.. hntr ank dkt pengasuh... Sy luah kt suami.. suami kata sbr la. Dia kcik lg. .. x tau ape2.. tp dia da nk msuk 7 bln.. still buat perangai sm.. smpai 1 tahap sy rs nk je pindah keluar.. mungkin bg suami dia kcik lg.. x tahu ape2.. tp sbgai seorang ibu, luluh hati ble tgk ank ngis2 nk kt nenek dia... 😭 Sy yg penat jga ank dmm sakit, x ckup tdo .. balik siapkan mknn ank.. sy smpai x ckup tdo.. btl fasa ank skrg , stiap ibu akan mengalami x ckup rht... Tp tu la.. ble anak memilih nenek berbnding ibu.. sy rs sedih sgt.. maaf.. sy x tau luah kt sp lg..

21 Balas

sy tgh hadapinye.. tp bkn nenek. tp atok.. ank sy kul 7 ptg mesti tggu2 atok die blk keje. nmpk atok excited die lain mcm. smue die tgh bt smue die tinggalkn. kdg kalo atok die outstation, aduh payahla nk tidokn die. sbb die tggu atok die blk. die sanggup thn mata smpai kul 12 lbh mlm. sabar je la.. ada skali tu atok.nenek nk gi bercuti, sy suh atok die ckp ngn die selama seminggu y atok xde 4 hari, jgn tggu atok. tido mcm biase ngn ibu.. masa first hari kejadian, jap2 merengek ajak gi luar, suh buka pintu bilik atok nenek nk tgk ada org ke x. tp ok la die tido cpt skit dlm 1030. agaknye puas hati kot, betul la atok nenek die xde.. kdg sy rase lega sbb ada org lain jg jap. leh rehat. kdg cemburu gak sbb kalo atok die ada cari kite sbb nk susu je.. erm.. sy salu je ckp ngn die ibu syg adik tau, ibu rindu adik tau, ibu nk main ngn adik tau. skrg ok skit lepas bercakap ngn die.. die gi kt atok die jap. pastu dtg blk kt kite. power of communication. hihihj.. camni la awk, try ckp ngn anak awk. dorg paham je.. tanye, adik xnk main ngn ibu ke? ibu rindu adik. ibu gi keje siang, skrg ni ibu nk main ngn adik, peluk cium adik.. ckp la ape y awk nk.. lelama insya Allah dia paham.. semoga Allah swt permudahkan urusan awk..

Wasalam.. anak sulung sy pn mcm tu dlu, rapat sgt dgn opah die (Mak saya), dlu pjj dgn suami, so sy dok dgn parent, tdo skli dgn Mak n ank.. klu mandi or makan die akn minta opah die mandikn or suapkn makan.. klu opah die keluar berdua dgn atok die, mula la ank sulung tu meraung nak ikut.. bila suami dh transfer sini n ank sulung mula nangis2 sbb berpisah dgn opah die... smp skrg, even duduk berlainan negeri, bile opah die dtg msti yg sulung nak tidur dgn opah die.. sampaikan abah die plak ckp xbleh, nak tidur skali.. 😅😅 bagi saya xde masalah klu depa rapat, as opah n cucu, bonding tu lain.. Anak sy cucu ke4, so xde special cucu mungkin sbb sy dr mengandung n smp bersalin n smp yg sulung 3thn duduk skali dgn parent.. mungkin Tu yg rapat sgt.. 😊 Jgn amik hati sgt ye.. sy pn xbleh nak ksi susu badan.. so tu bkn penyebab nya.. Bonding btw mother/child ttp ada, & it’s special, no one can take it 😊 InshaAllah nti dh besar sikit, anak akan bermanja dgn sis.. like mine now (die dh 7thn)

Betul anak kecil lagi dia taktau apa lagi. Ambil ja sebagai perkara positif. Maybe ni cara Allah nak bagi sis ruang untuk rehatkan diri bila anak duduk dekat nenek dia. Sis boleh tidur kejap ke atau buat la apa yang sis nak buat. Janji sis tetap jalankan tanggungjawab sebagai ibu macam biasa. Bab bagi susu ke tak tu tak pasti la puncanya ke tak. If sis ada masalah dengan penyusuan ke takpa sis cari jalan penyelesaian masalah tu slowly tapi dalam masa sama cuba cari masa duduk berdua, peluk anak tu biar dia kenal bau sis sebagai ibu. Maybe ajak dia main main, jalan jalan ke apa apa jela. Bonding time together agar dia tau ni ibu dia. Jangan risau atau fikir negatif sangat. InsyaAllah anak ni walau dia rapat dengan orang lain dia tetap cari ibu dia juga. Lagi pun sis nak risau apa sebab anak sis rapat pun bukan dengan orang lain. Nenek dia juga kan. Apapun semoga baik baik saja semuanya untuk sis, anak & mertua.

walaikumsalam tak jugak sis sy dok ngan mak sy jugak tp anak sy nak jugak dekat sy bile kat mak saya anak sy xnk die nangis..sy tak bgi susu badan pon sejak kena breast abscess dpt bgi 2 bulan je..tp tetap anak sy nk jugak dekat sy..dengan org lain die xnk klu nk pon ngan ayah die n adek sy je tu pon kejap je drg pegang kan bile sy nk mndi ke solat ke pastu nangis nk sy jugak 😂xpe sis masa ni la sis bole rehat kn diri nk buat keje pon senang sis nk mndi nk buat pape pon senang..klu anak ni die xnk kat org kite pulak yg ssh mcm sy nk mndi pon payah nk masak pon payah kadang2 tu mak sy yg terpkse kne masakan walaupon mak sy sakit tp kne masakan jugak sbb anak sy ni xnk bile letak kat bawah je nangis sy berdiri je nangis kan ssh dekat situ kite nk buat keje pon xbole..hahaha..so sis bersabar je k..ada hikmah tu semua mybe allah tu nk suh sis berehat kejap tu ☺️

wslm. xde kaitan dgn susu badan. anak 1st sy nipple confuse xde directfeeding pon dr sy dlm pntg. minum susu bdn melalui botol. bonding ibu dgn anak tu sentiasa ada. skrg dh dua tahun ++ mlm tido pon celah ketiak mak dia. sy mmg duduk dgn mak dan pjj dgn husband. mcm sy anak 1st maktok dia jaga dr dia lahir. mmg rapat pantang nmpk maktok. mesti panggil. dkt maktok dia, dia siap pggl mak. dgn mil pon dia rapat. bagi sy normal je. time baby g kt nenek time tu kita ambik peluang utk rehat. sbb kita dh penat. pastu walaupon sy pjj dgn husband 1st baby manja juga dgn husband. husband balik je mmg anak 1st sy jadi koala bear dgn dia😂😂. so masa dia dgn husband mmg sy ambik peluang utk rehat dn husband mmg xkn kacau sy. dia totally handle anak2 jgn risau anak kita xkn lupa kita. dia kenal siapa mak dia. dia kenal bau awak.

hari tu ade nurse crita pngalaman sorg ibu ni.. ank dia mcm tu jugak.. nak nenek je, taknak ngn ibu dia sendiri.. nenek dia dah mcm ibu dia anggap.. msa tu bru 3 bulan baby tu.. tp tu mmg salah ibu dia. sbb terlalu layan sakit czer smpai 2 bulan abaikan ank.. last² ank tak knal bau ibu dia sndiri.. nurse tu bg tips, dduk dlm 1 bilik peluk ank tu dan jgn lepaskan even dia meronta.. dan jgn ade gngguan dari org lain jugak.. buat la hari² smpai ank tu kenal tu adalah mak dia, mak yg kandungkan dia mak yg jaga dia masa sakit.. tp ank awak dah 7 bulan kan. sayaa tak pasti la cara ni ssuai ke tak.. tak pun boleh la pergi jalan² berdua ngn ank tu.hehe

wsalam..xde kaitan powm sbb xbg susu bdn...sy dlu fkir klu xssu bdn ank xrapat jgk..last2 sme je...sy rse sbb duk skli ngn mertua...lgpowm dia powm main ngn nenek dia..hri2 jmpa sbb tu jd rpat..xpela...time dia duk ngn nnek dia..sis ambk pluangla rht...sy powm dlu prnh rse mcm tu ..sbb sy duk ngn mak sy...ank byk main ngn maksdra dia ngn tokma dia..mula2 skit hti jgk..last2 sy bg je..sy ambk pluang bring rleks2...smpy mse dia nk kt kite dia dtg la...smpy skrg dh duk asing klu blk kg powm dia g main ngn tokma dia sy ambk pluang bring dlm bilik🤣🤣hilang penat..

9mo ago

kn...me time yg pling slmt sbb mak sndri jga ank kite kn...hihi...

bg sy lebih baik la mcm tu.. mcm baby sy smua org xnk jaga sbb jenis bby colic trmsuk mak sy sndiri.. stiap mlm duk nangis x hnti2 brlarutan 3-4 jam mula pkul 9-1am smpai demam2 x slera mkn apa smua.. sy risau tahap kshatan sy trjejas truk lyan karenah bby cmni.. sy xde sapa nk tlg mlainkn mental sy kna kuat.. tu pn sy msih kurang sabar smpai sy x than mnjerit2 sruh stop nangis.. utk pgthuan smua, bby sy mmg xde msalah apa pn dah mcm2 cra sy cuba dia mmg jnis colic.. brsyukur la bby sis cuma xrpat dgn sis tp tu ambil msa lama2 dia da bsar dia fhm.. at least ada me time utk sis

8mo ago

takpe sis. bol3h rehat2. MMG Rasa trpggir Bila anak taknk Kita maknya.terasa . anak2 Saya pulak walaupn Ada neneknya semua melekat ke Saya. Saya kemana dorg ikut. cntoh nk Naik blik Kat ATA's.rumah Teres 2tgkat. semua pakat ikut. haha.masing2 sekolah rendah dah.kat dapo. dorg pon ramai2 kedapo.wlaupn nnek dorg duk sama. masa kecik MMG agak Susah tggal dgn nnek dorg nagis. kena tggal dgn bapaknya juga Baru ok kalau Nak ke mana Ada urusan sorg2

Waalaikumsalam. For me, it's valid and it's okay for you to have that feeling. Tapi ibu tak salah, nenek pun tak salah. Betul apa yang suami awak kata tu. Baby masih kecil lagi. Tak tahu lagi macam mana nak luahkan dan kawal emosi mereka. Bagi saya, elakkan daripada overthinking dan berfikiran negatif. Sangat tak elok untuk diri awak, untuk hubungan awak dan suami, dan juga untuk hubungan awak dan in law. Sentiasa berlapang dada, InshaAllah hati kita akan menjadi lebih tenang. 🌹

9mo ago

trima kasih atas komen positif.. sy da cuba kawal dan x overthingking.. tp tu la.. bila ank menangis pastu melalak dpn kita setiap hri, stiap saat nk dkt nenek dia, gugur juga air mata sy.. .. thnx ya

been there sis 🥲 saya pun jealous kalau anak saya rapat dengan org lain selain parents dia. kalau saya pula, mak saya yang obses sangat dengan anak saya kadang sampai melebih dpd saya sendiri. nak cakap penyayang sangat, saya ni dulu sampai f5 kena tibai batang jambu. so, i decided pindah cepat2 keluar dari rumah parents. sekarang kalau mak saya tanya anak saya, sayang nenek kan, sayang tak? anak saya terus jawab, sayang umi je 😂😂😂

8mo ago

mst sis stress kalau neneknya nak asuh didik jugak padahal sis ada kan. saya balik kg raya anak sulung saya jadi biadap x dengar kata saya gara2 nenek dia turutkan sangat supaya cucunya syg dekat dia. saya sound depan2 jangan masuk campur cara saya didik anak saya, bapa dia pun x masuk campur kalau saya disiplinkan dia. trus zappp sentap. muka monyok bagai 🥴