Keguguran.. 5 minggu.. Senggugut. Doktor bg tempoh untuk scan balik,cuci. Boleh x minum ubat periuk?

Minum ubat periuk lps keguguran?

9 Balas

Kalau 5 minggu selalunya akan trun sndiri, Insyallah tiada sisa tertinggal. Sebab saya dua kali pernah jdi, week 11+ and week 7, dua2 trun sndiri, tapi week 11+ yg bleeding trok smpai bukaan terbuka dan kena ubat kecut rahim sbb darah ketul kluar msa kencing non stop, kena admit ward jgk masa tu. Yang scan, tak truk sngt bleeding cuma kluar ketul skit2 tu je, and doc cek tiada sisa and bukaan tak buka, kantung jatuh cantik bulat jee, lepas cek trus boleh balik, tak lama pun yg second tu, cuma 2nd day period kluar darah ketul mcm period je. Pantau selalu sis, kalau heavy bleeding ke trus ke emrgncy takut boleh pitam

Sy missed miscarriage baby xnk turun selama sebulan, doktor nk tggu dya turun sendiri tp xtrun, sy dh malas nk tggu utk date yg nk g cuci kt hospital sbb lambat sgt, sy g private cuci and follow up kt sana sampai sihat, sy xde minum apa2 sbb taw dorg akn bg ubat utk dya turun sebelum d&c procedure tu, better awk dptkn nasihat dokter ye, sbb takut awk bleeding yg xnormal nt bahaya wak

1y ago

mcm sy la sis.dr 11/12hrbln gugur,bleeding dan due date bg scan 10/1 kalau xbersih bru cuci lama btl yer..sy makan maajun smdiri ,bertungku.ntah la apa crita.

Mcm saya, 2x gugur masa 5w. Tp takde cuci pun. Dan biar je darah tu turun sendiri. Mmg macam period biasa. 7 hari darah keluar. Lepastu scan balik utk make sure rahim dah kosong dan takde apa tertinggal. Normally, 5w gugur tak perlu cuci. Sy takde amalkan minum apa2. Buat macam biasa aje.

1y ago

tq share info

seeloknya tunggu turun sendiri, n x perlu scan balik pun utk cuci, rahim tu dh diciptakan utk buang sendiri apa yg x diperlukan, bila dh keluar seketul lepastu boleh je abik air periuk, atau pati habtussauda utk segar badan, insyaAllah x bahaya pn

1y ago

tq atas penjelasan.... alhamdulilah, dah scan kembali di hospital...rahim dah bersih tanpa cuci. rupa nya,ketul2 darah yg kuar kat rumah tu,yg doktor katakn akan kuar.

saya dulu 6weeks jatuh sendiri. tak ada minum air apa2. tapi kalau nak maybe boleh minum air kelapa ke. air2 yang tak ada kelulusan ni tak payah la minum. nanti yang sakit badan awak juga. biasa kena cuci tu sebab keluar tak habis.

Amende tu ubat periuk? 😂 xyah lah nnt dia turun sndiri je. Dan keguguran 5 minggu tu kira “chemical pregnancy”. Akan keluar gumpal (clot) darah kecil je, dia belum terbentuk jd janin lg.

1y ago

tq atas info...

kenapa dah keguguran tp doktor bg tempoh utk scan & baru nak cuci? masa keguguran pergi hospital tak? nasihat sy toksah la minum air2 bukan2 ni. jaga makan je cukup.

1y ago

tq info..

Nt kantung kluar sndri.. jgn ambil apa2 herba akar kayu ni.. nt rahim rosak, silap2 ssh nk mengandung lg.. tgu je ya.. nt scan tgk dh keluar semua ke belum..

nak minum utk apa? siapa suruh minum ya?

1y ago

better awak dpt kan nasihat doctor dulu sebelom nak makan apa2. lagipon awak baru keguguran.