Bersalin Swasta

Mintak berikan kata2 semangat saya nak bersalin swasta dan suami mampu,tapi yang tak best mak mertua dgn ipar duai.teruk saya kena perli semasa melahirkan anak sulong di swasta dulu sebab dlm ipar duai,saya satu2nya yg suami mampu untuk bersalin di swasta.masih terngiang2 segala hinaan dan perlian mereka sewaktu saya berpantang anak sulong dan hampir meroyan.

24 Balas

sy skrg dh 8months...early feb 2020 due...dari 1st day tahu pregnant sampai sekarang memang check up hospital swasta dan insyaAllah beranak pun swasta. ipar duai biras semua tak tau pun pregnant apatah lagi bersalin kat mana. yang tahu mil itu pun dia tak tahu dekat mana..yg dia tahu hosp swasta saja. saya memang sengaja tak nak bagitahu sebab yg lain semua bersalin government itu pun ada yang fil bayarkan sebab ada yg tak mampu. tapi boleh nampak yg biras semua menyibuk sampaikan nak tanya sendiri takut dia gunakan anak kecik dorang suruh tanya. aunty pregnant ke? kalau pregnant g lah klinik check...masa tu dah 7 bulan tapi sy jenis perut tak nampak sangat. bayangkanlah budak suruh kau g checkup kau rasa dia ke yg sendiri nak tanya? budak2 tak bother lah nak cakap pasal check up and klinik bagai. sy tak tahulah apa yg busy body sgt. diam2 ada yg tanya mil eh sy ni pregnant ke? bersalin bila? kenapa tak tanya depan2? kalau betul2 concern...sy faham apa perasaan sis so buat xtau je. diorang ckp je benda menyakitkan hati sound je balik. kalau tak kita yg sakit hati

Camni lah sis.. Sis elakkan diri utk berjumpa diorang.. Biar laa nk bersalin dkt mana.. Xkn nak bersalin dkt tempat2 yang diorang suggest kan.. Jgn cam saya.. Mil suruh beranak dkt hpstal swasta tapi hsptal nye cam rumah kedai.. Allahu.. Ank saya ni ank sulung.. Biar laa saya nk beranak dkt mana.. Nk ikotkan sy nk dkt gov je.. Takde msalah.. Dia yang tetap kan saya beranak dkt mana.. Org camni xyahh lyn.. Xterasa pon kalau diorang dtg atau x melawat masa bersalin tu.. Aslkan sis dgn baby sihat je..

5y ago

Awk ni x reti bersyukur...mil tu sruh beranak kt swasta mcm2 pulak complain..b4 bersalin msti doc tu da tgok awk ni berisiko ke tidak tuk bersalin kt situ...klu awk berisiko x mgkin diorg nk trima awk tuk bersalin kt tmpt mereka....lepas tu buruk kn mil pulak...menantu ape nih

Pure jealousy Dari ipar. Mak mertua pula mungkin ingin save expenses utk anak dia/suami kamu. Basic mother instinct. Don’t put to heart. As long hubby is happy, and you’re not forcing him, all is good. Outsider is irrelevant, Miskin kaya, bukanlah Hal mereka. Kalau x tahan, bacalah doa out loud for yourself and them bila mereka perli. Harap harap doa kamu will bring them back to good virtues. Good luck sis.

Dah mampu tu alhamdulillah la... Buat apa la duk dengar kata2 negetif.... Kalau aku la... Aku sound terus je.... Yg mengandung aku yg nak beranak aku... Anak dalam kandungan anak suami aku... Biar la aku nak beranak kat mana pun... Tak payah pikir hal orang.... Ingat sikit umuq koi meningkat.... Bukan koi muda koi tua... Entah2 dalam kita duk cakap ni Allah tarik nyawa kita tak sempat mengucap

Kenapalah bersalin swasta atau kerajaan blh jadi bahan perli, pelik betullah org camni, jeles lah tu. Mreka spttnya lebih kisahkn sis & baby selamat & sihat. Apapun, jgn pedulikan mereka sis, yg pnting sis & baby sihat. Doakan yg baik2 buat keluarga sis & kalau boleh jauhkan diri dari org2 negatif spnjg berpantang 😄

mak sy dlu pun mcm tu jgk masa abg n kak ipar sy brsalin yg pertama.padahal dorg keje kuat smpai hjung dunia cari duit mmg mampu sgt masuk swasta kata bazir apa la.tp mak x bsing dpn dorg tp ckp2 dpn kitorg adk bradik yg xtau pape ni.bila dh smpai turn kite,sapa je xnk g swasta klo mampu kan.xpe awk.buat x dgr je...jnji awk n baby sihat.

Kalau sy pulak, sy tak kisah org nk bsalin swasta, ye lah spe je tak nak kan kalau dh mmg mampu. Tp yg sy tak suka bila nk bsalin swasta, lepas tu duk mcm buruk2kan hosp kerajaan 😅 tu yg tak bleh bla. Kot ye pun sbb ada pengalaman buruk hnya kerana sorg doc/nurse, habis buruk skali 1 hospital di canangnya. Haha

5y ago

Oo org luar. Fhm2. Nurse mmg garang sikit kalau dgn org luar. Baru ni ada 2 org, org luar nk bsalin dan sy pun kt wad situ jugak. Mmg dgr la nurse agak garang dgn dorang 😅 kte ni mmpu doa je semoga diberi rezeki dpt nurse yg tak marah2 nnti mse bsalin. Hehe. Tp kalau dh swasta tu, mmg la nurse takkan marah2. Untung klau mmpu. Hehe

doa je sis kita mmg xmampu nk tutp mulut org,,xmampu kita nk puaskan hati org.. jst jge hati n akhlak utk suami sudah.. pikir baik2 cakp baik2,, doa baik2 utk depa.. manusia xbolh buat ape .. tmbah dosa je nanti. baik diam je.. sis didk ank elok2 akhlak dia, bahasa dia lgi baik

Saya pulak husband mampu, MIL pun suruh, dan saya pilih yang Semi-private. Taknak mahal mahal sgt walaupun mampu, sebab fikirkan kami baru setahun kahwin, banyak lagi benda yang nak kena settlekan dengan duit tu.

Saya bersalin di swasta, lepas brapa jam bersalin mil dtg siap sindir² lg tp husband yg ckp dia mampu n ini cara dia balas sikit jasa saya jaga anak dan beranakan anak fia..mil pun diam