BERSALIN HOSPITAL KERAJAAN SUAMI KERJA SWASTA

Ada sesiapa boleh share tak tentang bil hospital sewaktu kita bersalin di mana mana hospital kerajaan? sebab saya kurang faham apabila melibatkan ward kelas 2 & kelas 1. Adakah bil hospital bersalin di kerajaan sama macam bersalin di hospital swasta ?

5 Balas

xde mslh pon nak bersalin kerajaan. hrga sama je mcm org biasa. bwh 200 utk bersalin. yg hrga mcm swasta tu kalau amek package fpp. tapi lgi murah la. for 4bedded normal starting 2k to 3k. czer 3k to 5k. depends cara bersalin. x termasuk baby package. depo 3k, lebih dorg pulang kan, kalau krg kena tambah duit. tapi kena booking awal. x semua hospital ade fpp, 1st class 2nd class. 1st bilik sorg 2nd class bilik 2org x silap. hrga saing2 fpp jugak. kalau xde duit, msuk je 3rd class. xde mslh pon. bukan duduk lama pon dlm ward tu, sehari dua dh keluar kalau xde mslh lain, hari ni or mlm ni beranak, esok dh discharge.

1y ago

kalau ade depo x byk pon dlm rm20 je. x lebih 50 depends on hospital. kekdg xde pon depo. byr terus je masa keluar.

suami ada GL tak. kalau ada GL boleh guna awak. husband sy swasta ada GL. tp haritu mmg xsmpt book utk 1st & 2nd class sbb dia panik masa register nk masok ward. lupa nk pakai GL dia. jd dpt ward ramai2. sy bersalin mlm esok tu dh boleh discharge. jadi okay je duduk ward tu awak. bill free sbb pakai GL

Time bersalin aritu dekt hospital putrajaya, hampir 1k lebib gak lah, deposit je dah 500 sebab tak sempat nak g hospital lain air ketuban dah pecah tpi swasta tgok pakej n bilik, ada hospital kerajaan yg okay tpi ni putrajay separuh gov spruh swasta

Depends on hospital rasanya. Saya bersalin kat PPUM. Deposit RM1000. Tapi saya kena almost RM3000 sebab czer. Dapat bilik 4 orang. Anak pulak terus masuk NICU 3 hari then sambung kat Paediatric dalam 4 hari. Bil anak dalam RM1700.

Bergantung atas hospital sis.. tp harga masih murah dari swasta..