Urut perut

Hi momy boleh ke urut perut.. Saya takut nk urut tapi ad org suggest pergi berurut utk betulkan kedudukan baby #ingintahu #firstbaby

16 Balas

Masa Saya pregnant 5 bulan,ada org bgtau utk pg berurut sbb dia da beranak 5 org,5 org semua nya berurut Masa dia pregnant.tp Saya ckp eyaa saja tp x pg pun.bkn apa,bnykkn ilmu membaca.bhya berurut Masa prgnt trutamanya dkt perut.. btlkn kedudukan Bby,hnya diperlukn bila doc yg bgtau n dilakukan di hospital saja.. trimester pertama dan kedua,Kira normal kalo Bby blm kepala kat bwh, trimester ketiga baru la risau kalo BTL blm turun..n than baru doc akan suggest apa yg perlu.skg Saya 8 bulan,Bby da turun kpla sndiri kat bawh.

jangan sis. sian bby klau org tu slah urut(sbb ada nurse crta pasal patients yg bby mninggal dlm perut sbb pergi berurut😭)klau nk perbetulkan position bby pn, doc sndiri yg akn buat(klau keadaan mengizinkn). sy pn 31weeks. kpala bby dh kt bwah. bnyakkn mencangkung utk percepatkan kpala bby ke bwah. bnyakkn bersujud jugakk. jalan itik. ni antara latihan yg mmbantu percepatkn kpala bby ke bawah😊

yg kena tau tkde istilah urut utk betulkan kedudukan baby. byk dh kes gugur lah baby meninggal dlm perut sbb suka suka urut konon bidan/makcik/nenek tegur kedudukan baby tk betul. hebat tk payah scan boleh nampak, kemain. Kalau betul masih songsang masa nk dkt bersalin, doktor boleh tlg betulkan. Tp itu pun tk semua doktor boleh buat.

Tak boleh. Jgn dgr ckp org bkn bidang dia sis. Tanya doktor utk masalah sis & beritahu apa-apa yg sis rancang nak lakukan sebelum sis buat pd kandungan sis. Doktor kata tak boleh jgn buat. Ok? Saya baru je tgk video doktor sakit puan. Dia kata jgn urut bg betul kedudukan baby. Takut salah urut nanti uri tertanggal so baby & mom boleh maut. Ok?

Saya haritu scan 28w pun breech jugaa.Alhamdulillah masa checkup 31 bby da pusing sendiri..better jangan berurut sis,bahaya..Nurse/doc pun da pesan perut jangan sentuh/urut sebabnya normally doc bagi tempoh sampai 36w untuk bby pusing.So kalau bby xpusing jugaa,baru dieorang akan decide..

x perlu berurut..tkut tersalah cara urutan akn memudaratkn baby..sy dh 32 mggu kepala baby kt atas lgi ..baby msih bole pusing..jgn risau..ibu kena slalu becakap dgn baby..mnta dia pusing leklok.. InshaAllah..

jangan sis..saya 31week bby songsang lagi..kepala kat atas nurse n doktor pesan jangan urut..bby masih boleh pusing sampai 36 week..

baby sy 8week 6day .. selalu masok angin perut sy .. tiada pilihan sy urut sndri je larh 🤣 sbb xtahan senak lain mcm 😅

3y ago

biaselah tu panggil sis2 😁😬

urut biasa je . tyh bhgian perut . urut perut pun just biasa² sapu² gitu je bg kita lega n bg lembut sikit kulit² .

seeloknya x pyah 🤗 nak betulkan kedudukan baby boleh sujud lama tiap kali solat insya Allah membantu 🤗