dilema, perlu berurut dgn bidan?

Sy pregnant anak first(35mggu lbh), 2 hari lps jumpa doc, scan uri dah cantik kat atas, kepala baby ke bawah. Tp mak sy nk panggil bidan utk urut perut, katanya perlu bidan urut, kita ikut cara kmpung. Sy dilema, perlu ke x sebenarnya urut kampung ni?

21 Balas

Jangan urut, sy pernah berurut sebab katanya rahim senget. Sehari lepas berurut sy sakit kat bawah perut, mula2 biarlah sbb orang tu cakap urut memang sakit, kalau urut sedap memang tak kesan lah. Sampai hari ke 3 sakit menjadi sampai tak boleh nak bejalan. Jumpa dokter, dokter scan trus detect rahim sy bengkak. & dokter cakap sy ni pregnant sbb ada nampak kantung. Kandungan masuk 13 minggu sy mengalami pendarahan. Tapi dokter cakap baby ok. Pada bulan ke 6 skali lagi bleeding, dokter masih cakap ok. Ntah btul ok ke saja nak sedap kan hati sy. Tapi dokter suruh sy jangan banyak bergerak sangat dah sebab rahim sy mgkin tak cukup kuat untuk baby. Tapi syukur akhirnya slamat juga mlahirkan scara normal.

Uishhh sis pleasee jangan urut. Baby dh cantik duduk tu. Risau kalau urut jadi lain pulak. Sis kene lembut tapi bertegas dgn mak. Biasalah mak2 mmg ikut kaedah dulu2. Mak sy pon macam tu, tp ada benda yg kita x leh terima, so sy reject cara baik. Kalau mak terasa hati sikit, sy diam je sbb sy x salah. Mengandung 9 bulan, kita yg rsa, anak kita 😢 Semoga urusan sis n baby dipermudahkan Allah SWT

Macam saya 36 minggu, mak saya panggil bidan datang rumah. Tapi takat urut badan, urut kaki. Kat perut bidan cuma sapu minyak biasa je. Tak ada urut perut pun. Bidan urut leher, bahu yang sakit sebab yela mengandung kan penat. Lepas tu urut dengan bidan boleh meriahkan susu.

Sya amal kan mgurut hujung hujung nak bersalin. Alhamdullilah senang bersalin. Masuk labour room kol 8 kol 8.30 dah keluar baby. Bukaan pon start 6.15 pagi. Mak saya org kampung jadi kami amal kan mgurut untuk relax kan urat urat. Tapi lain org lain pendapat nye.

4y ago

Anak 1st ke tu senang bersalin?

Mak saya tukang urut tapi kalau org mengandung mak sya x akan urut dikawasan perut sbb x berani ... Seelok nya kalau nak urut jangan urut kawasan perut tapi kalau kaki ke tangan ke boleh kecuali perut Klau boleh jangan sentuh

Inform ke mak dulu baby semua dalam keadaan normal, tak perlu urut sis bahaya. Doc memg tak bagi manipulasi kat perut ketika hamil. Boleh urut bahagian lain kecuali perut dgn tapak kaki.

4y ago

Ok,noted sis. Mak dah tahu kondisi baby, sbb mak ada sekali masa jumpa doc. Cuma mak ckp, kita org kampung, ikut cara org kmpung kena berurut.

Boleh je mengurut sebelum beranak, sy sndri pun berurut. Tukang urut sndri xkan urut perut kalau xda masak. Urut utk legakan badan kita pastu boleh lancarkan susu badan.

Sye dlu pon ade berurut jgk tpi xde la sentuh2 perut sbb bby da cntik pusing kat bwh. Just sruh bidan urut kaki yg lenguh ke, tengkuk n tgan ke spya kite lega

Seeloknya jangan la di usik perut tu.. kte tak tahu keadaan bby sewaktu di urut. Sy paling risau kalau usik2 perut ni bby bpusing terbelit tali pusat huhu

sy x urut apa2..uri tu akan naik sendiri...bykkan berjalan...memudahkan perjalanan baby di situ..