tinggi gula

mcmna ya mau bg trun gula ') first result 5.3 n after minum air gula tu 6.4 . tolong bagi nasihat please 🥺 , doc suruh diet n tiap hari kena cek gula sndiri .

8 Balas

klo sy dulu bnyk mnum air msk, pastu x mkn nasi.. mkn pun sikit.. seminggu skali je.. nurse SMC bgi tips camtu, nurse sy tu cina.. dri awl preggy sy ikut tips ni smpai preggy 8 bln, sy x pernah mnum air gula sbb darah n air kencing sy ok.. pastu bla bka buku pink at kerajaan diaorg suh mnum jgk, nurse Kk tu ckp at sni mmg kna mnum air gula..bla check alhamdulillah xde kencing manis pun😄

4y ago

sy gantikan ngn bihun.. roti.. biskut.. spagetthi.. nasi seminggu sekali dua je mkn.. lgi satu agaknye sbb sy da biasa kot x mkn nasi, sbb sy mmg bkn jenis mkan nasi..😅

nak turun gula mmg kena berdiet lah kurangkan air manis,fast food nasik.banyakkan mkn sayur2 buah2 pun mkn kena ada limit.sya pregy ank yg ke 4 hari tu gdm on diet kena buat bsp tiap kali nak jumpa doktor.kena kawal mkn berat badan pun naik sikit je.😄

saya result sama dgn awak... tu pon test yg kedua.... seminggu skali je check.. hari yg kene check bsp saya akan jaga betol mKanan....serta bnyk mnum air masak...hari esoknye saya akan makan mcm biasa...tp dlm amount yg sikit laa tp kerap

jawapnya mmg kena diet sis..😂 sy sbelum mnum air gula okay, lepas minum trus 10.3, hambekk..haha.. mmg makan suku2 sparuh, mkn mlm plak sbelum pkul 8pm dh slesai.. pastu bykkan mnum air msak ajelahh..

Sy sebelum minum gula 4.4..lepas minum air gula jadi 8.6..doktr suruh buat bsp setiap dua minggu.. So far gula setakat ni xpernah lebih dari 7 kalau lepas makan..

minum air barli tanpa gula. sehari segelas pun dh ok. dr pengalaman saya kena gdm last year. air barli dpt turunkan paras gula.

kat tmpt klinik sy aftr mnum gula result 7 keats bru refer doc

kn makan byk sayur n buah sis