kemarahan

mcmna saya nak kawal kemarahan saya? sy tgh preggy nk masuk 10w. anak umur 2y8m,perempuan. ada kwn bgthu,bila kite preggy ke2,anak pertama akan buat prngai. sy mulanya mcm yee xyee. tp bila da kena kt btg hidung sendiri,bru sy fhm mksud kwn sy tu. Saya cuba kawal marah saya,tp sy hilang sabar sampai sy naik tgn kt anak. skrg anak mcm da lali dgn marah n pukulan sy. bila anak buat prngai n sy hilang sabar,sy cubit dia. makin kerap dia buat prngai bila sy cubit. bila mkin dia buat prngai,saya cubit skuat hati sya ? Sya cuba kawal,tp skejap jee. Ni td sy bru mrh n cubit sebb dia main susu habis 1 tilam. sy akn sedar bila sy da mrh dia. sy mngucap pjg n sy ngis lepas sy cubit anak. sy ngis2 smbil cakap,apa yg aq buat ni,dia kecik lg. masih xthu apa2 ? boleh dikatakan stiap hri sy stress n akn ada pukul dia sejak sy preggy ni. sy xpernah buat kt anak seteruk ni sblm sy preggy. n sy pjj dgn husband. dia xpernh thu keadaan sbnr sy hadap stress stiap hri dgn ank tmasuk sy pukul anak,cubit semua tu. bantu saya ibu2. ?? Saya takut dgn stress sy ni beri kesan kt kndungan sy ?

12 Balas

saba sis . sy pon mcm tu juga . lg2 ank pertama sy mmg asik kne mrh . tpi sy jrg naik tgn kt dy . biase sy akn tarik dy dkt2 dgn sy. dn sy tnye dy . syg mak x . dy angguk tnde syg . lps tu sy ckp la lg klau syg mak jgn la buat perangai mcm ni . nt Allah marah nt masok api neraka nk ke ? api neraka tu pns tau . dy kata xnk lps tu sy kata la lg pd dy . klau abg xnk msok api neraka ang kne jdi budk baik kne dgr ckp mak . klau mak kata jgn mksd ny xbole . mmg mula2 ckp dy msih kurg phm awl ny . tpi klau kerap kita ckp mcm tu pd ank kita pon mula tenang xpkul2 ank dn ank pon mula blaja bnd yg elok dgn x sis . ank sy yg prtama tu da 3thn . msih buat pragai . kdg ank tu mcm tu nk perhatian kita je sis . sy perasan ank sy tu kdg dtg dkt2 dgn sy lps tu dy kata dy syg kita mak dy . lps tu duduk tibe2 ats riba kita . tnde dy nk prhatian sis . dy bole rse nt ad adik lg mst dy kurg dpt perhatian mak dy . nk dpt perhatian spe lg . kita yg 24jam dgn dy . abah dy bz keje . jrg2 ad n lyn ank . sy prnh tnye ank pertama sy dlu . dy nk adk x . dy suke je n syg adk dy mse lahir kn adk dy . tpi bila da 3thn ni sy preggy yg ke 3 . sy tnye dy nk adk x . dy geleng tnde xsuke ad adk sbb dy tau adk buat kn dy mcm kurg ksih syg . sbb dy asik kne mrh je sis d sbb kn adk . kdg kita xsedar sis semua tu sala kita . bkn ank tu yg nakal .

Memang susah nak kawal kemarahan. Saya pun ada short temper yang melampau sebelum ni. Tapi apa yg saya buat, saya cerita dekat suami saya macam mana temper tu boleh datang dan memang tak dapat dikawal. Kalau datang lagi temper tu, saya katakan kat dia "ignore je apa yang saya bebel". Dulu saya pernah baling2 barang untuk lepaskan kemarahan. Sampai satu tahap.. saya berubah menjadi seorang yang sangat tenang. Alhamdulillah. Apa yang saya buat.. apa2 pun yg jadi dan menyebabkan kemarahan saya datang, saya akan bagitau pada diri sendiri "memang itu takdirnya" atau.. "syaitan datang membisik". Saya tak nak syaitan menang kerana berjaya bisik pada saya dan membuatkan saya marah. Lama2..saya berjaya atasi attitude temper saya. Sampaikan datang la apa masalah pun..saya senyum sahaja. Walaupun cerita kita berbeza tetapi awak boleh cuba juga. InshaAllah.

5y ago

♥️😍

banyakkan istifar.. saya dl mcmtu gak.. skrg preggy yg ke2... anak first bt perangai... lpstu suke meleset je.. pnh saya cubit pukul dia sbb stress sgt... bila suami balik kerja saya cerita kat dia,cakap minta hantar anak first ni kt pengasuh... suami gelakkan sy..cakap anak tidur pun bosan, ape lg anak kat rumah pengasuh... kawan2 sy banyak bg nasihat cakap time ni jela dia dpt bermanja dan kita dpt beri perhatian sepenuhnya kt anak first.. sbb bila adik dia dah lahir, nnt adik dia tidur dan dia bising sure die kene marah.. sure lpsni die rs trsisih bila adik die dh lahir.. jd skrg kn bg sepenuh perhatian kt ank first puas2... jd bnykkn istifar.. time anak tidur tu cium dahi dia.. bnykkn berdoa semoga Allah lembutkan hati kita dgn anak.. good luck sis

Sabar sis kna kawal amarah kita..brdoa dn ingat anak itu amanah dari Tuhan..ksian mreka...mmng sush nk kawal tp tarik nafas pnjng2...bwa anak sis tu main2..nt boleh hilng stress sis dgn pln2..spya dia snng dgn sis dn x nakal...sbb umur 2th ni mmng msa2 budak2 nakal dn prlu bnyk prhatian dri kita...saya pn prgnnt 32mggu sdh skrg...anak sa dua2 lelaki satu umur 7th dn satu lg 4th..nakal drg ni mmng mcbr tahap ksbaran sa...apa lg sa ni tingl sbumbung dgn MIL..hem mmng stress ty brganda2....

Saya pun mcm tu juga..mesti marah..marah bkn marah biasa..smpai msa ada trdetik benci..Allahu..mengucap saya..saya ambik inisiatif spnjng mgandung ikut laki ke kebun..so sy x tau apa drng buat wkt sy d kbun..balik je dah penat n x larat nak marah..lpas slsai kbajikan suami n anak sy duk dlm blik bagi aircond pasang n layan movie..smpai trtidur 😂😂

Sye pn sme sis, ank dh 5thn dh, sblm ni ok je prgai die, tp start dri awl sye pregnant smpai skrg die slalu bt prgai, smpai sye xleh nk kwl dh prgai die, kdg sye stress sgt, ingtkn bile ank dh besa ok la, xdenye tibe2 jd mcm ni plk prgainye, mil ckp kne sabo la sbb dlm prt ade bby, sbb tu prgai mcm mtk kne pnmpor je😌

sy tgh preggy bby ketiga..ank 1st 6y..2nd 1y++.si abg slalu ngusik si adik smpai nngis teresak2..pning kpala..nsb ayh pndai handle.kne plak ank 2nd tanak kt sy skrng..kdg2 yg 1st tu mmg kena sngguh2 sy mmg sjnis yg x sbr....huhuhu

Sama...Ank 1st dh 7thun(girl) pon dye bt perangai mengada2..Sllu kne mrah..Tapi lepas mrah rsa ksian plk..Mrah2 cmne pon msti pjuk blik..Cepat2 la skit hat ni kluar, ksian kakak asyik kne ketepikan...Org ckap pembawakan...

Kesiannya kat dia. Kesian kat anak mmg kesian. Tapi kesian kat awak kena tanggung beban emosi ni. I know you can improve controlling your anger, insyaAllah. Doa byk2 ya, sebut astaghfirullah. Take care sis.

Kalau i, anak first lain cerita pula. Makin manja sangat, umur dh nak masuk 3 tahun dah. Asyik nak dukung peluk 24jam🥰