buntu..stress...

mcm ne nk turunkan gula tu... 28wks +gdm insulin... stress... menangis dlm diam sbb xnk husbnd risau...

buntu..stress...
25 Balas

Hahahaha... Sama la sis.. tapi nurse ajar utk puasa makanan. Minum air masak je... Kalau nak makan nasi pun pkul 10pagi je. Makan biskut jacob hi fiber je... Saya malam cucuk 18u... Adoii, pagi pagi pun kantoi kalau makan waktu malam... So, last makan pkuk 6ptg je ... Kalau lapar sgt, minum air kosong je.. buah tak boleh makan tanpa roti atau makanan lain taw. Nanti gula pada buah tu buatkan gula kita naik. Jambu batu adalah buah paling baik kalau nak makan. Yg lain banyak gula..huhuhu.... Cuba try... Last mkn pkul 6ptg (makan la jambu batu dgn roti hi fiber).... Mlm puasa je.. confem esok bsp cantik..

Sis makan nasi banyak ke ? Minum manis? Susu ?. Boleh sis share cara makan sis ? Nk tgok pattern makan. Kalau cara sy, sy makan nasi sikit je (sekali sehari), kadang2 x makan nasi (selang hari), susu mmg x ambik langsung dan doktor bg pil kalsium, buah sy makan jambu batu, oren, epal hijau, plum. Kalau masak mmg sy x letak langsung gula. Sy gdm diet control.

Sis amalkan banyak berjalan,jenis yg berkualiti punya la. Cz darah dalam gula akan berkurangan melalui peluh kita,amalkan barli kosong sebelum start puasa,amalkan buah apple hijau. Bila cek darah pagi tu,cuba berjalan bagi peluh dlu. Pastu kul 8 pagi baru cek BSP. Sy amalkan macam tu, Alhamdulillah BSP ok.

Sis makan nasi kena sehari sekali je itupon sikit..lepas tu mkn jgn lambat ikut time.. makan malam awal pkl7 ikut dietitian cakap..lapar memang lapar ank buat macamana kena control kan kalau lpaar sangat makan biskut gandum.. insha Allah Saya gdm da ok control sendiri sekarang x ambik darah da..

Sis...jgn minum brkefen time 1minggu mahu jugak nurse, and jgn mkn malam paling lewat mkn jam 8mlm..and bnyakkan minum air, pastu time mw pi chekup jgn sarapan bnyakkan minum air..supaya tiada gula dlm kencing😊....lpas ambik kencing tu kalau negtive...bru lah kita sarapan😊

tq sume mommies... inshallah sy akn cube diet yg dicdgkan.... so far sy mmg da cut tros mnman manis... mknan mnis pon da cut.. kekdg de cheat day bile tringin nk mkn.. hehe... skrg da bff ngn air 0....skrg pon mkn nasi dr beras diabetic tu....

Sblm buat bsp puasa sis. .jgn mkn dan mnom. .lau di kk saya mnom pun dorang tak bg tau. .esok nye pkol 8pg bsp yg 1st cer tgk result ok x. .lpas bsp tu jamah skit roti gandum dan susu. .saya buat mcm tu. .alhamdulillah result saya ok.

Sama mcm saya.. Pg slu tgi.. Nw dh 25 weeks.. Gdm on diet.. Doctor ckp maybe sbb hormone yg pg tu asyik tinggi.. As long yg tgh ari mlm maintain shud be ok.. Cuma plu jga mkan jer.. Stress jga kdg2.. Dgn berat static.. Gula lg..

Sis, coba amal air kosong paling2 2L sehari, sy pun gdm.. Gula slalu tggi kalau awal pagi, skrg bacaan semua cantik.. Nak minum air sirap pun hnya sehari 1 kali sj, most of the time, sy hnya amal air kosong

Sya pn GDM sis.. doc suh sya minum air byk2.. sbb air kosong bantu cuci gula.. awal pgi bacaan gula sis tinggi.. sis kena minum air byk2 sblh mlm.. xpe klu kencing balik2 y penting bacaan gula turun..