GDM. Cara turunkan gula.

Assalamualaikum. Nka tanya ada cara yg effective tak untuk turunkan gula. Saya stress sgt. X makan pon gula naik. Bukan x makan. Saya muntah kan balik. Saya da on insulin dengan metformin tapi gula still 7 kadang 9. Hmm tolong bagi idea. Saya nak anak sya selamat.

10 Balas

Banyakkan bergerak atau exercise.. lepas makan jangan tidur terus.. lagi satu kurangkan nasi.. malam klu boleh jangan makan nasi.. ni pengalaman sy sendiri.. alhamdulillah gula normal je

sis ikut portion mkn yg dietian bg tu x? sy follow yg tu je. lps tu sayur daun separuh pinggan sy mkn setiap kali mkn. kdng buat utk kudap2 salad. alhamdulillah terkawal gula.

rendam satu sudu teh biji halba dalam segelas air suam semalaman. pagi esoknya minum masa perut kosong. amalkan setiap hari. saya pun gdm tapi sekarang gula maintain jer.

2y ago

saya muntah minum teh.

Cuba malam nk cek bsp tu mnum air kelapa . Sehari cek bsp mnum air klapa pun boleh insyaAllah turun . Sy buad mcm tu 🤭

Jangan stress.. Nanti darah tinggi pula naik.. Mungkin ubat yg doktor bagi tu, ambil masa utk badan awak proses.. bersabar ok..

2y ago

insyaallah

cuba bancuh teh lemon without gula. insyallah dipermudahkan, sy amalkan ni je... semoga dipermudahkan 🤲

sis boleh cuba blend apple hijau 1 biji dengan ½ biji peria katak .minum 2x sminggu

try minum air bali suam . tanpa gula . inshaAllah okay .

Wsalam. Awak termuntah ke macam mana?

2y ago

bukan. saya memang Muntah sbb mabuk

minum barli kosong tanpa gula