Susah buang air besar

Assalamualaikum hai nak tanya, saya selalu rasa susah buang air besar mcm tak de rasa nak membuang tu. Lps tu kalau dah nak buang air besar jadi sembelit pula. Bahaya tak ye kalau kita teran je, takut jadi apa apa dkt kandungan ?.

25 Balas

Cube minum jus delima/vco.. In shaa Allah mudah.. Sbb sy pun sejak makan obimin susah nk membuang dn najis keras.. Lepas amalkan jus delima, alhamdulillah mudah utk membuang.. Tkyh meneran sgt.. Kang meneran tkut lain jd nya..

4y ago

Btl sis sblm ni sy da smbelit yg truk lps sy amal jus delima alhamdullillah lncar je mbuang.. ☺️

Waalaikumsalam.. Sy prgnant dh 15week.. Sy pn sembelit jgak, sy amalkn jus mamariam.. Alhamdulillah.. Xde msalah sembelit dh. Kalau tk, rasa gelisah je boleh jadi perut kembung disebabkn sembelit.. 😂

Hari tu jadi jugak sembelit.. Sampai 3 hari x membuang.. Skrg hari2 mesti mkn buah oren sunkist tu.. Elok ja membuang.. Kadang sari sampai 2 x..

sama la saya pun msuk trimster ke 2 ni sembelit menjadi jdi 😣 saya mkan buah pear n mntak husb beli kn buah betik pstu susu minum jgn skip

Alhamdulillah masa sy prengnt sgt senang mbuang...mungkin sb dri sblm prengnt pun jenis senang kot..bykkn mkn syur sis...atau mkan berserat..

Bnyk mkn buah sis, smbelit bly buat luka berdarah....bila rasa nk berak teran je tp jgn la kuat2 sngt, sy 2 ari x berak dh risau...

Wa'alaykumussalam seeloknya cuba cara untuk melancarkan pembuangan; banyakkan minum air kosong sebab teran tak elok

Waalaikumsalam. Sis jangan teran. Nanti lain pulak jadinya. Sis boleh cuba minum air sunquick tanpa gula tengok mcm mana.

5y ago

Sama. Kalau tak jalan jugak jumpa doc tuk ubat dos orang preggy 😇

sy mse prgnt 8-9wk cmtu la sembelit. najis x cntik. sy mkn buah oren sanquick. ok lancar. cuba ya🥰

Minum air masak dua gelas sis pagi bngun tido sebelum gsok gigi.. Sy gastrik teruk buasir.