Susah mandi

Mcm mna ya mami2 handle Anak yg Susah mandi ea..penat la..hari2 ada drama..penat sgt😭..pjuk rayu sudah..marah2 sudah..penat..😭😭Anak sya 4tahun

15 Balas

ajak je msuk blik air mndi sm2 dgn dia skali bshkn dia..mndikan dia kejap je xpyh lm..nnti lelm nnti dia ok..cuma.take time sbb akn buat drama air mata dlu br settle...meleleh je air mata xnk mndi...kata dgn dia kalau x mndi kuman pun suka.lalat dtg nnti mak ayah x nk kwn..kwn la dgn lalat....nnti kena gatal2 lg.....dah xcomei nnti.. nnti sbb dia pk nk jd sntiasa comei dan cntik..jd dia akan mndi..

sya slalu buat trick cth tngh bsuh tngn nk sarapan kita tercuahh air kt baju diaa hahah so basah nnti dia sndiri ckp "basahhh, nk bukak bajuu, nk mndi"🤣 ank umur tiga thun..ssah nk mndi kna brlari, brkejar, kalau malas layan dia sya buat trick tuu kalau rajin mmng layan je diaa..susah nk mndii dh msukk bilik airr susahhh nk kluar pulakkk🤣

Sama umur dengan anak saya.Cara saya belikan dia berus gigi yang comel,ubat gigi yang dia suka,ada toys kat bilik air.Tapi pastikan bagi limit masa untuk dia mandi,contoh 10minit je untuk mandi lepas tu kalau tak siap jugak dalam tempoh tu saya tutup lampu bilik air.Start dari umur 2tahun alhamdulillah cara ni menjadi untuk anak saya

Haa.... Anak x nk mndi? Anak sy dua2 pantang dgr mandi. Lari msk tandas. Maybe sbb sy bg diorang main air dulu br sy mndikan. Tapi x selalu sy buat. Bill air tinggi kang. Diorang dr setahun, sy selalu juga ejek bw masam smp buat pengsan... So ada rs malu kut bila sy ckp issyyy busuknya ya ampun! Naiklah diorang mndi.

anak sy pun mcm ni,tp klau lyn mnjdi jdi pulak.so bila dia xnk tu sy angkat je dia msuk bilik air 🤣biar je melalak smbil mndi.lagi satu sy bagi anak bwak la mainan apa yg dia suka buat main air,sambil tu sy mandikan la dia.ada hari senang mandi tapi bnyk hari yg kena hadap xnk mndi dia tu🤭🤣

anak sy pun selalu 'kambing'. tp anak sy 2y. takmau berperang nk ajak mandi & nk jirus air ke badan tu kena main. skrg dia main "submarine bergerak dalam air". bila main mmg dia yg volunteer nk gi mandi. take time tp sihat la mental mak ni dr dengar anak nangis mcm kita tgh dera dia

2mo ago

hehe faham.. time nk cepat mmg takde la awak... melalak pun melalak laa. nk ikut dia tak jd kerja

egat anak sy sorg je mcm ni.jgn kata nak mandi kadang nak basuh berak pun tak nak.mmg letih.sampai sy beli duck yg kecik² tu nak bagi dia mandi.kebetulan tab mandi adik dia ada sy bagi la dia berendam dlm tu.tp bila mandi kan adik dia.dia pulak nak mandi sekali.haih pening..

Anak saya suka kalau mandi dalam tub mandi baby tu, sebelum ni dia pun start tak mau mandi tapi bila bagi tub tu terus rajin sekarang ni, tiap kali nak tukar pampers je dia sibuk usung tub tu nak mandi 😂..

Masuk je bilik air, tinggalkan dia.. 😂 Nanti dia ketuk pintu panggil kita. Itupun ada drama kat muka pintu bilik air. Time tu kita bagi amaran. Dukung dia masuk bilik air. Kunci pintu.

Laa trbalik pla kita sis…sya hri2 pnat nk lyan drama anak sikit2 nak mandi..kita dh bgi dia wangi2 berbedak nmpk org msk blik air nk mndi..x bagi melalak 1 rmh..