Baby susah nak tidur

Anak saya susah betul nak tido malam kadang2 penat nak layan yelah sbb time kita tido kn tpi anak saya akan tido pukul 7 atau 10 pagi macam tu penat la hari2 macam ni mommies yang lain pernah ke macam ni? #firstmom #firstbaby #bantusharing

10 Balas

Dulu masa dalam pantang anak saya macam tu juga, siang tidur malam berjaga. Pukul 3 pagi baru nak tidur. Lepas habis pantang, ayah saya jatuh sakit. Saya ulang alik hospital time siang, letak anak dkt carseat. Jadi dia tengok cerah ‘ohhhh siang’. Start tu, body clock dia, siang hanya nap. Dia start nak tidur utk sesi malam pukul 6.30/7 petang macam tu. Dan tidur sampai esok subuh. Bangun utk nyusu sahaja then tidur balik.

anak saya mcm tu tp sya tukar wkt dia ikut tidurpukul7 tidak bg baby atau kita jika baby tu dh tdr pkl 7 mmg sukar dia nk tdr malam ..cuba sis tukar wkt tdr dia..time sis bngun pg trs kejut anak sis mndi bg susu makan dlm pkl 9@10bg dia tdr ptg dlm pkl 2smpi4mcm tu

buat jadual tidur baby.. macam siang pukul 7pgi buka langsir bagi cahaya matahari masuk. kenalkan baby yang skrg ni waktu siang. buat bising ja. macam bukak tv ke basuh baju ke sis nak kemana mana ke tkyh senyap senyap. nanti malam cakap dgn baby suara slow jew

ajar baby kenal siang dan malam. waktu siang limitkan tidur sejam or 2 jam per sesi, banyakkan main dgn dia. bukak tingkap biar ada cahaya, so dia tau waktu tu siang. bila malam gelapkan tenpat tidur, jgn main dgn dia. nnti lama2 dia dah tau beza.

1y ago

betul.. limit tido siang 2jam sahaja..kalau tak bgun kene kejut

siang bg cahaya masuk atau bawk dia kluar utk tgok waktu siang. mlm pkai lampu malap atau lampu oren2 sikit kira lampu tidur. bwk msuk tido awl before 9pm. nty dia akn biasa n Tau siang or mlm. InshaAllah akn tdo smpai pagi. bgun susu je.

Dia umur berapa? Bawa pergi tengok mentari pagi (sunrise) dan matahari terbenam (sunset) buat hari hari. Ini apa saya buat dsri umur anak saya 5 hari sampai sekarang.

Saya rasa growth spurts tu awak. Awak follow FB/IG babylanguage. Semua masalah dan jawapan awak ada kat situ.

tdo pukul 7/10 pg smpi pukul berapa? mlm lgsg x tdo ke tdo sekejap2

1y ago

lme jgak bby tdo.. nie klu jdual tdo dye ok, snang la sis..

anak umur brp bulan ye?

Umur berapa?

1y ago

Start 3 bln skrng dia dh 5 bulan