Mana satu pilihan ibu. Dann kenapa?

Mana satu pilihan para ibu, dan kenapa pilih yang itu?

Mana  satu pilihan ibu. Dann kenapa?
12 Balas

biasa ia depend pd bdn dan bacaan hb kita ketika itu...ada separuh org sush nk telan zincofer xsesuai dgn bdn...lepas mkn nnti akn rs mcm penin..muntah dan sbgainya...ada juga mkn zincofer tgk hb xberapa cntik kena tuka pd pil yg lain.... doc akn syorkn mana yg sesuai... mcm awl kehamilan doc akn bg folic acid..kmudian doc sndri akn bgtw jnis pil apa pula kena ambil bila msuk minggu ke seterusnya tuka pil jenis lain .. mcm sy dlu xsesuai dgn zincofer doc syorkn makan iberet smpai la nk bersalin misi dkt hsptl bagi iberet..selain iberet ada juga namanya maltofer ..obimin plus dan obimin biasa .its depend pd body kita bagaimana penerimaannya..apa2 pun depend pd doc yg consult kita sepanjang kehamilan ..mg dpmudahkan segalanya .aamiin

tak boleh nak buat pilihan sendiri.. biasa rujuk doktor/nurse yg rawat. ghisauu sebab kite tak tahu detail apa yg sebenarnya badan perlu kecuali lepas checkup & dapat saranan. macam folic acid mmg 'wajib' tuk 3 bulan awal kehamilan & masa rncg utk hamil. sbb khasiat dia fungsi pembentukan awl janin. kalu zincofer tu utk zatbesi/berkaitan darah.. sy tak makan masa hamil badan sy tolak tak boleh terima. muntah makin teruk. jadi tukar ubat lain. ambil zincofer masa dalam pantang baru boleh telan. sekadar pengalaman sendiri 😊

sya mnum ubat ni pning and mual lpas tu munta dok bgi ubat yg lain sma jgak knapa yaa stiap sya d bagi ubat tmba darah ni sya kerap munta and pning jk ble ka org mgandung tkpya mnum ubat apa² dok bgi sbb tk ngam jgak kndungan 35minggu 3 hari

2y ago

sma sya 35minggu 5 hri hb pn ok smua ok tkda msalah tpi dok pksa su mnum ubat tmbah darah ni asal d mnum trus mnta pning mcam ktaa lmas tu tpi sya stop sdah tkut nnti jdi apa² dgan baby

Saya makan asid folic je mula mula lepastu doktor bagi zincofer tahan seminggu tapi takkena dengan saya asyik buang balik sudahnya saya beli sendiri iberet dh 3 kotak jugak smpai bersalin

Utk consume masa first trimester ke? Klu untuk first trimester, folic acid semata saja dah cukup. Zincofer ni tgk nnt dh masuk second trimester, doktor yg akan prescribe.

saya kena makan zincofer masa third trimester sebab hb kurang dari 11hb turun ke 9hb jadi doktor sarankan ubat itu untuk tambah darah ..

Hi. Folic acid bila dah hamil kk yang akan beri mana yang sesuai. Saya tak pernah makan similac pramilet tu.

Saya x pilih, doktor yg prescribed ikut keperluan nutrien badan sya selepas buat ujian darah dan urine.

sy mkn obimin..yg nie jer sesuai dgn sy..yg lain smua mkn jadi pning, muntah n tak larat.

Erm zincofer kot sbb tu yg dapat dari kk 😂