Dah 37w ni baru kene batuk & selsema. Korang mkn apa nk bg lega

Maklum la org pregnant x boleh mkn sebarang ubat.. Lama sgt x kene batuk selsema.. Sejak pregnant ni baru 1st kena batuk selsema.. Dah 37w plak tu, mgu depan kene serah diri.. Nak sihat sebelum bersalin.. Ada x alternatif lain nak bg ok.. Mkn fisherman's friend ok kan, atleast dpt bg lega tekak. Ke ada solution lain yg lebih mujarab? Selsema tu bole tahan lg, batuk tu yg x tahan sbb maklum dah da hujung2 ni klu batuk over skit mesti terkincit penat nk tukar pads je..

12 Balas

Saya 26 weeks. Batuk kering dah nak masuk 5 days. Dah try amalkan air madu+lemon tapi tak jalan pun. Semalam x tahan sangat, sy p klinik, dr bagi ubat batuk, pil cair kahak dan antibiotic. Sakitnya batuk time pregnant, memang tekencing bila batuk. Esok pula nak test mogtt kali kedua. Hopefully ok.

sy kena sekarang batuk2 dah 4 hari. tak tahan samgat pergi klinik. Memang Dr presribe ubat khas for mommy pregnant😂 saja la baca kat botol budak 2 tahun pon boleh minum nampakla dos nya biasa2 saja. sy dah 38w memang sakit woo batuk dgn perut besar

saya hari tu 35w batuk teruk sangat sa ambil 5 ulas bawang putih bakar sikit ketuk2 letak dalam cawan tuang air panas biar kan 10minit baru minum sa ambil 2kali sehari syukur sebelum bersalin saya sembuh 🙏 tpi tengok badan juga klu sesuai

saya 31week kena batuk selesma juga, mau makan ubat apa semua tkut... jadi sya kurangkan minum2 sejuk dan hanya minum air suam sja.... tpi sya suka kasih panas2 skit mineral tu biar lega skit rasa nya.... skrang batuk da kurang....

Sy skrg 30w, batuk lama juga.. Dh 2minggu batuk.. Smpel kahak semua dh hntr.. Antibiotic pun dh hbs.. Xda kurang juga.. Skrg sy cuba konsisten minum madu dgn lemon.. Harap berkurang la..

Kalau saya takda makan apa2 , cuma kawalkan minum ais n selalu minum air masak je. 2hari jugak hadapnya sbb suami tak kasi makan ubat walaupun p farmasi

sy pon sama batuk masa pregnant..dh mkn mcm2 ubat x jln..org2 tua ckp alahan..2 hari sblom bersalin dh hilang..siap doctor suspek ada penyakit tb..

saya makan ubat homeopati je hihi. time dah 36wks haritu demam panas kena jangkitan kuman. alhamdulillah elok dengan homeopati. satu malam je demam

Sy skrg 24w pon bàtuk jugak. Sy cuba ikhtiar dgn sapu aow mr therapy dan minum air masak tiap kali bàtuk. Alhamdulillah makin berkurang.

saya pun pregnant doc bg ubat ni,baik untuk saya,blh la cuba..tp mengantuk ubt ni