Ubat selsema

Hi mommy to be.ada tak sesiapa pernah selsema@batuk masa tgh 1st trimester.macam mana korang nk bg sihat ya.nak makan ubat selsema mcm tkut.😅biasa sebelum ni kalau nk selsema sy cepat2 makan habatussauda insyaAllah trus ok.ni tgh pregnant xboleh mkn hbatussauda panas kan😅

8 Balas

Sya skrng 9mnggu,,batuk selsema dn demam,,dh mnta ubt dgn doc,doc siap bgi antibiotik lg,tpy sya tngok ubt sma dgn husbnd,,rsa bert hti nk mkn ubt,tkut bwa efek apa2 ngn bby,so ubt tu sya xsentuh lngsung,alhamdulillah b’ansur pulih,,cma batuk je la lg,1st kena selsema sya ada mnum air cap badak je,,selsema jd reda sikit,dn sapu ubt sapu maxblue dkt tekak batuk dn rsa luka dkt tekak dh hilng

sebarang pengambilan ubat-ubatan during pregnancy better dapatkan consultation drpd Dr. Mcm kes sy demam, batuk & selesema. berlarutan hingga 2 minggu jg. sekarang dah sembuh alhamdulillah, batuk je yg tak sembuh lagi. Dr tak benarkan sy ambil ubat batuk. Dr cuma bagi ubat demam, selesema & ubat untuk pecahkan kahak.

Sy kena demam + batuk teruk masa 6w. Smpi bleed sikit, jumpa doc dia bg ubat batuk yg sesuai untuk ibu prgnt.. sy mkn kejap je.. lepas tu sy beli gula2 angin fox.hisap sentiasa. Baru batuk hilang.. better awk consult doc dlu..jgn mkn yg bukan2 ya 😉

Masa saya buka buku pink kat kk jumpa doctor minta doctor bagi ubat selesema yg sesuai, sebab saya kerja,banyak berdiri and pakai mask. Jadi sesak nafas sebab selesema. Apa apa pun kena consult dgn doctor tau sis

saya prnh demam masa 6/7w lupa dah, doc bg pcm yg dos rendah tu, biasa punya sbb actifast xboleh. ubat batuk pun ada, dia bg yg cecair sbb sy jenis susah nk makan ubat hehe.

jumpa doc sis. nanti doc bg ubat ikut dos yang diperlukan. kalau biar je, mmg sakit perut nnt asyik batuk je.

saya mcm tu jgk selsema batuk tp sy biar je , tp kerap minum air suam slowly hilang

sy amalkan lemon + madu ,minum panas2, lega tekak..