Stress :(

Mak mertua suka control hidup. Saya dengan suami hidup okay je takde lah senang tapi Alhamdulillah cukup semuanya, dia yang suka nak belanja itu ini tapi lepastu dia mengungkit. Saya tak faham. Dia belanja anak lepastu mengungkit. Siap citer yg bukan2, katanya mak ayah saya kaya tapi kedekut. Banyak pakai duit diorang. Suami pun taktahu nak buat apa. Saya cakap dekat husband, saya tak sanggup kena mental tortured macam ni. Saya fikir nak cerai je.

6 Balas

sis.. cerai bukalah jalan penyelesaian utk mslh mentua toksik ni. sy fhm sgt mcmna perasaan tu. sebab mentua perempuan kita sama sis. mentua sy pun jenis toksik. cerewet dia jgn ckp la. dulu sy layan saja. tapi nampaknya makin dilayan Makin naik kepala. apa² yg Sy buat pun semua salah dimata dia. dulu sy selalu menangis sendirian bila x tahan. awal² dulu sy pernah meluah dgn suami tapi jadi punca kami bergaduh pula. jadi start dari sana, Sy pendam sorang², selalu sgt sy nangis malam². sy slow talk dgn suami la sebab tak tahan. bayangkan masa sy keguguran pun dia(mentua) x ambil berat & x ambil tau pun😭 suatu hari tu sy beranikan diri lg slow talk dgn suami psl tu. sy siapkan mental jika kami bergaduh lagi psl tu ja. Sy ckp begini sama suami,"kalau kau bukan seorang yg baik, lama sudah sy mau chau. lari sejauh mungkin. kalau lama², Sy takut sy jadi gila. mungkin kamu x tahu & x kisah sebab dia mama kamu. tapi sy x boleh terima. kita buat la rumah sendiri. xpa kecil yg penting sy x sebumbung dgn dia. tapi kalau xda penyelesaian, mungkin 1 hari nanti sy akan pergi atau sy akan gila. kau belum tau apa yg sy pendam selama bertahun tahun." syukur la skrg suami makin faham & hormat keputusan sy. bincang bagus² dgn suami sis. boleh tu💪💪💪

Puan. Yang masalah mertua. Bukan suami. Suami ok ke? Dia Mungkin nak jaga perasaan mak Dia n awak jgk.. so berbelah bahagi. Saya pun mcm puan, dulu pikir nak cerai je. Tapi saya pikir Balik. Suami ni Kt tgh2. Paling mudah, paling selamat untuk family kecik kami. Jauhkan saya Dan anak2 dari family Dia Sbb Apa yg mak Dia buat Kt saya lgi teruk,dalam pantang Dia buat saya hampir nak meroyan. Tapi saya pikir Itu tetap mak suami.. if suami nak taat, cukup la Dia sorang tanpa babitkan kami, Dia nak Balik jumpa mak Dia. Saya tak halang.. Kalau ikutkan perasaan Kita ni Mmg nak buang keluarga toxic ni jauh2. Tapi suami ada salah sikit je, Jgn smpai nak cerai effect masa depan anak2.. Kalau benda sikit2 ni lain kali ckp dgn suami, byr Balik apa Yang Dia beli. Kalau Dia nak mengungkit jnji hutang xda. Itu je puan. Selagi Dia tak sentuh maruah awak, usik anak2 awak, suami still side awak. Awak rilex dulu. Jauhkan diri sementara. Nanti Dia rindu cucu, Dia pandai la cari sendri

1y ago

Ok faham, suami saya sentiasa memahami :( cuma saya je kdg2 terfikir sampai ganggu emosi. Thx for words...

Ckup hnya jauhkan diri sis, mcm sy pun jauhkan diri sbb mil jnis bwk mulut n tokok tmbah cerita. Suami pun tahu sikap mknya. Tu dia decide nk jauhkan diri, setiap kali blk rselah awkward ank beranak tu. Sy ni menantu mmg buat hal sy je. Sbb sblum khwin dh thu toxic tp nk husnodzon. Maka betullah realiti slps khwin. Sy ni lg kne control sbb jnis ckp lpas, mk sy pesan suruh sabar msuk telinga knan kluar telinga kiri.

1y ago

Sama mak saya pun suruh bawa bersabar je. Takpe, saya yakin saya boleh bersabar.. Thanks ye awk.

klau kite nk ikut rentak mertua mmg xde kesudahan..cukuplh kite hormat diorang jika kita dh bt y terbaik..y lain biarkan mulut dieorang asalkan suami kita sudah cukup baik utk kita Dan anak.klau rase mertua x mnyenangkan kita gap kan waktu berjumpa..mgkin bile skali skala xde issues nk d cari..ati pun x sakit.

1y ago

Faham. Terima kasih....

klu hsband ok, tp mak mntua prob, jgn la smpi cerai.. ckup la awak jauhkn diri dr mak mntua tu.. klu hsband nk peg umah mak dye, awak x yah ikut.. klu mak dye ade mngata awak, pesan kt suami, jgn cte kt awak..

1y ago

Okay awk, saya faham. Suami saya okay, dia baik cuma saya ni kdg tu rasa stress sebab terfikir. Terima kasih awk.

kehidupan harus penuh dengan kesabaran