Minggu tiga tiga

Macamana ibu ibu kira gerakan baby yang 10 tu yaa ? Sbb baby dah besar kan pastu kadang rasa kadang tak kan .

6 Balas

nurse ajar sy kira jarak satu kick 15 minit. cth kick pertama 9am,kick kedua 9.15am. sis buat group whatsapp dgn suami ja. setiap kali baby kick,send chat dlm group tu. kalau rasa lama sgt baby tak kick,baring usap² perut. mengiring lg bagus. makan limau sikit atau air minum air sejuk

so far baby saya masih bergerak mcm biasa pada 35 minggu. tapi kalau rasa dia diam je saya akan usap2 perut nanti dia gerak. ataupun baring mengiring ke kiri/kanan. kalau pasang lagu kuat pon dia akan gerak mcm joget2 dalam perut. x sure lah ni normal ke tak haha

awak kena pastikan awak cukup 10x gerakan dalam masa 12j. timing gerakan tamat tu boleh lari byk sgt. contoh setiap kali 10x akan tmt dlm pukul 4@5pm. tiba2 2hari ni awak kira tmt pkol 9pm. itu tak normal tau. kalau baby kurang gerak pon bahaya.

saya bby payah nak gerak saya rilek dulu baring2 , takpun makan benda yang bby suka komfem dia gerak , paling x minum air sejuk tapi masa saya minum ais pun x jalan , kena juga baring pujuk2 bby dgn makan

karang bila dah bessr ni dia tak kick sangat,dia lebih kepada gerakan pusing badan dia,kalau saya tekan2 sikit,ketuk2 manja sikit supaya dia bergerak. Kalau kt rumah boleh mebgiring kiri,mmg fav dia lah hehe

kene pastikan cukup gerakan