Gerakan baby

Assalamualaikum ibu-ibu semua, saya dah 27 weeks. Sepatutnya 28 weeks dah kira gerakan baby kan? Saya masih confius cara nak kira tu, sebab ni first time saya mengandung. Boleh ibu-ibu semua bagitau cara kira? Terima kasih #1stimemom #firstbaby

7 Balas

Yes 28 weeks, dah boleh start kira. 1 hour at least 10 kicks (any kind of baby movements - kicks, rolling). Kalau 8 kicks je dlm sejam tu, pun okay actually tapi make sure not less than that. Kalau x cukup movement, main2 dgn baby or minum something sweet or sejuk sikit so baby akan start moving. Ibu kena tahu juga bila waktu baby biasanya tidur so we are aware yg baby sdg tidur and nothing to worried about. If baby x move sgt or langsung, even lepas main2 or minum, then ibu kena rush to hospital (in case of emergency).

2y ago

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/fetal-development/fetal-movement/#:~:text=Count%20movements%20of%20any%20kind,sometimes%20it%20will%20take%20longer. For more and detailed info, kindly refer to this link above. Medically reviewed by a Certified General OG. And also ibu2, please check dgn doctor pakar OG ya and follow their advice as masing2 have their own views and will advice us accordingly 😊

Dr I cakap satu jam satu kali Kadang kala baby Tidor kena kacau sikit Tapi biasanya saya letak tangan kah perut lepas rasa bergerak dah ok janji ia bergerak x diam je kalau x reaksi kena cepat2 pergi check tau sebb takut tali pusat ikat leher dia

2y ago

Saya ada baca orang cakap 1 jam at least kena ada lebih dari 6 gerakan. Kalau 1 jam 1 kali masih okay ke?

Sy punya gerakan bby ada yg sampai 8mlm 😆 sbb kita ibu tlampau aktif so bby dlm perut pun asyik tidur jerr . Tak apa kn ? Misi dgn dktor tak marah kn ? Jnji bby ada gerak

2y ago

Saya pun baby aktif waktu malam. Masa siang tu biasa-biasa je dia kick. Risau pulak kena marah kalau dah pukul 7 baru cukup 10 kicks 🥲

Nurse kita cakap 30min sekali valid untuk kira, cukupkan 10kick dari 9pagi ke 9malm. Kalau pukul 4 da cukup kira oky lah. Just monitor je lepastu. Asalkan baby gerak

2y ago

Kalau sampai pukul 7 baru cukup 10 gerakan, nurse akan marah tak? Saya baca sesetengah klinik nurse bising kalau lewat sangat baru cukup 10.

Nurse KK kata kira gerakan yang kuat. Kena cukup 10 kali dari 9am to 9pm. Kalau tak cukup 10 kali pada 9pm, pergi hospital terus.

2y ago

saya baru kena marah tadi waktu checkup sebab tick gerak baby cukup 10 gerakkan pukul 7lebih misi cakap kena cukup 10 gerakkan paling lewat pukul 430 tapi waktu penerangan mula mula misi cakap pukul 9pm saya pun pening

My doctor cakap as long rasa movement and at least 10 kicks in 12 hours ok je ✨

Ada appt kk utk 28w? Klu ada nnt nurse akn guide awk.

2y ago

Ada, tapi saya saja nak cuba kira gerakan tu awal ☺️