28week5day

macam mana nak kira baby kick ya..kadang bila baby mula gerak tu mmg asik gerak je..pastu kalau senyap,mmg senyap lama.then bila gerak akan asik gerak.jadi mcm mana nak cukup kan 10 tendangan tu ya?kadang baby lebih aktif waktu tgh mlm..waktu kiraan kan dr jam 9pg-9mlm,yg tgh mlm tu nk kira sekali x kalau waktu 12jam tu xcukup 10?#ingintahu #pleasehelp #firstbaby

5 Balas

Baby memang akan ada masa2 tertentu yg dia akan aktif. Sbb tu puan kena alert. Kalau dlm satu2 masa tu dia gerak lebih dr 1, tetap dikira 1 kick. Then kalau lepas 5 min, dia gerak lg, kira 1 kick lg. Mcm tu la seterusnya sampai cukup 10 kick. Cukup 10, catat masa. Kalau rasa mcm lama baby x gerak, puan kena rangsang. Mkn ke minum air sejuk ke berjalan ke usik2 perut ke. Bercakap selalu dgn baby. Lepas 9 mlm tu x perlu kira. Hanya puan je yg tau trend anak puan bila masa dia akan gerak. Kalau rasa mcm dia x aktif mcm biasa atau x cukup 10 kick ikut masa rutin biasa, boleh terus pegi hospital utk cek

sy tanda je dlu dkt fon tiap kali baby gerak xkira selang 5 mnit ke berapa minit asal dia tendang je sy tanda lebih dri 10 😅 lpastu sy tgk yg mana masa jarak lama sikit dlm 15 tu sy ambk la yg tu tick dkt buku 😂 sbb tkut nnti tgu2 dia gerak lambat plk .

sy setiap 15 minit akan kira bby kick. kalau dlm masa 12 jam x ckup 10x gerakan, sis trs ke hopstl tuk elak pkra x baik pada baby. ada arahan djelaskan dlm book pink jg sis 😊

asal dia kick je saya catat🦶🏻🤭. tengah masak pun dia kick. tengah lipat kain pun dia kick.

baby sihat lha tu klu kuat gerak²