Cara kejut kan baby

Salam ibu misi dah ajar cara kira gerakan baby dalam masa 12jam dari 9am-9pm tapi dia nk genap 10 gerakan sebelum kul 3 dia suruh kejut kan bby, soalan saya macam mana nak aktif kan bby tu sebab siang dia kuat tido.. cara selamat nak kejut kan bby ni macam mana yer..

7 Balas

Sebelum pukul 3? Awalnye 😅 saya sebelum pukul 9 malam kalau tak cukup gerakan baru gi hosp. Haritu saya ada baca tips letak ais kat perut. Dah try haritu menjadi hehe maybe baby terkejut sbb sejuk kot. Saya try minum air sejuk mcm tak jalan sgt. Nk makan manis, saya ada gdm. Nanti boleh la try letak ais gosok2 sikit kat perut

2y ago

haah dia kata kalau 29w ni anak aktif sangat kul 2pm dah cukup 10gerakan saya kul 6pm dia kata anak x aktif ni.. kena kejut kan dia bagi aktif. memang dia nk 12jam. 9am 9pm tapi kalau 34w ke atas.

hai mommy. memang susah nak kejut baby tido tapi mommy boleh cuba makan ice cream atau makan coklat. saya cuba 2 cara ni memang baby bergerak sakan. nak scan pun mudah.

2y ago

askrim saya x lepas saya gdm... tapi saya dah tahu cara nya..

kalau saya nk bagi baby active saya akan minum air manis yang sejuk mcm milo ke , paling fav ribena kalau minum je mesti terus active baby dlm perut 🤣

baby sye aktif bila perut sejuk.. mcm sya gdm on insulin.. mse suami sapu alcohol swap tu.. mse tu laa dia aktif sngt

2y ago

Awk jgn biasakan sapu alcohol swab kat tmpt inject insulin, boleh buat kulit kering. Nurse sy pernah ckp tk perlu sapu alcohol swab pun. Kat hospital or klinik mmg kena alcohol swab sbb sana byk kuman. Klu kat rmh tak perlu, ckup kita tahu badan kita ni bersih.

tp nurse tmpt sya ckp kira gerakan x bole lebih smpi kol 9 mlm. xde pula kira gerakan sebelum kul 3.

2y ago

klau sye.. x tentu masa cukup 10 gerakan.. sye yg x aktif.. jenis tido siang..🤣🤣sbb mlm x ckup tido

Sama lah anak saya siang kuat tidur 😂 biasa akan makan benda manis or air sejukkk baru dia bangun

Saya buka youtube https://youtu.be/g8M-CRMj2J4 , kdg2 main pusat dia bgun