Cara nk elak kencing manis

Macam mna nak trun kan kencing manis yer.. sy 31 mnggu kena kncing mnis.. 4x shari kena test gdm.. xtahu nk kawal mkn mcm mna.. sbb sy dh mkn sblm 2jam test.. tp still tnggi 13.5 😭😭

2 Balas

Kalau nak kawal gila dalam darah, boleh juga guna beras rebus selain basmathi. Kurangkan gula putih, kawal portion sebab kita makan bukan untuk 2 badan. Kita makan secara sihat, snacking dengan buah sihat ikut trimester dan berat ibu sebelum mengandung. Minum air ikut berat badan. Kemudian, buat juga exercise yg sesuai untuk ibu hamil. Saya ni kena control hypoglycaemia (kurang gula dalam darah tanpa diabetes, rare tapi dah lama berlaku).

Makan tu ada kurangkan portion? Nasi tu guna beras basmathi? Klu mcm ni mmg redha dan mostly kena start insulin sbb tinggi sgt tu 13.5. Banyakkan minum air kosong, makan biar portion sikit. Mmg rasa tk puas makan, tp drpd kena bebel dgn doktor kan 🥲 semoga dipermudahkan.