GDM kena mkn ubat sparuh utk kawal gula

Hai momies, nak tnya sape kat sini anak first dh kena kencing manis? Cek bsp sllu 6 lbih, 5 lbih pling rendah pn kalau x mkn 4.9.. Bahaya ke untk baby dlm kndungan kalau ada kncing mnis @ apa2 komplikasi kat baby ye? Sy dktr srh mkn ubat kncing manis sparuh 2x sehari.. Rsau plak sb tkot jd apa2.. Ada x pnglamncm sy?

10 Balas

Saya pun ada gdm masa 1st baby tapi tak makan ubat just diet control je. Ada risiko utk baby terlalu besar & kena czer. Selalu nya doktor tak kan kasi overdue kena bersalin awal. Tapi dalam kes saya alhamdulillah selamat bersalin secara normal baby 3.16kg Masa due date tu takde rasa sakit saya terus serah diri ke hospital & bersalin secara induce drip.

4y ago

Dedua anak saya bersalin secara induce drip. Saya tak pernah rasa bersalin sakit normal jadi apa yang boleh saya katakan memang sakit, sebab kita paksa rahim utk buka, tapi sekejap je sis. Sebab bukaan cepat & tak lama pun dalam labor room. In shaa Allah, semoga sis kuat ye & dipermudahkan segala urusan.

Sy pon ade gdm...ank 1st... Dah mkn ubat jgk.. Sy mkn jugak ubat kcing mnis.. Alhamdulillah da 6 month ni.. Terkawal...baby mse scan aritu pon xbesar...normal cm org xde kcing mnis bratnye.. Bahaya mmg kcing mnis mse preggy... Tkot baby besar dlm prut.. N byk lg risiko lain.. Nurse pesan ikot je ape yg doc suh mkn...utk baby dgn kita jgk..😊

4y ago

Beza sis...sblum mkn dr pg smpai tgh ari merah... Ni daa mkn.. Dah okey bacaan nye...belah pagi tu klo tggi biase tgok ape kta mkn sblum puasa dr kol 10... Klo adr mkn mnis biase mmg tggi...tp xlbih 6.. Sy waktu yg lain mkn nasi mmg... So far terkawal mmg...

Sy pun gdm anak sulung...mula2 makan 1 bji 2x sehari..bila kptsn pagi x ok..doc up 2 bji 2x sehari....baru la ok skit..itu pun kene control gak makan....sepattnya 21.2 kene serah diri..tapi baby nak keluar awl..35w6d dia keluar..alhamdulillah berat baby 2.68kg....normal

Saya pun gdm on insulin.. Hari2 kena cucuk.. Kdng smpai berdrh, tapi tak pea.. Demi anak.. Hihi.. 😍 sy bnykkn minum air masak dan tukar beras basmathi.. Sebb mkin perut besar, makin cept lpr pula. . Maknan manis sy cuba elakkn..

4y ago

Ubat biji sy tak ada ambil.. Sy memng on insulin saja.. 4x cucuk dlm sehari.. Bby sy ok jea alhamdulillah.. Bby pun tak ada besar mana.. Sesuai ikut usia.. Aktif dan sempurna.. Cuma bby kuning sikit sebb saya drh O+ ..😊 anak pertama sy bersalin normal, bby boy.. Yg sekrng nie baru 29weeks.. In shaa Allah gugirl.. Semoga kita semua dipermudahkan segala urusan nanti.. Aminnn.. 😍

Sy pun gdm Bru on ubt, 1 biji 1 kli tp doktor suruh mkn mlm ja, 22/3 kna serah diri dkt hspital🤭 sbb BBY sy bsq cuma nnt tk tau sy czer atau bslin normal😖

4y ago

Sy dh bt detail scan Ms 24weeks dkt swasta,alhmdullilah semua normal.. btol tu bby bsq jnji sht.. sy doakan awk Dan BBY sht2 ye insyaallah jgn pikirkn sgt ok

Sya gdm juga tapi tak makan ubat, still control diet bsp 2minggu satu kali. Dari kandungan 16minggu smpai sekarang 25minggu

4y ago

Haah, sya tanya dokter juga sbab result bsp sya kan cantik, adakah nak terus buat bsp. Dokter cakap kena buat smpai bersalin.. Betabah je la,, 😀

Sy pon gdm on ubat.. mula2 1biji 2kali sehari.. result yg pg x ok jugak.. lepastu up 2bji utk mlm bru oke skrg..

4y ago

Hihi.. xde hal sis.. sy pon rsaw jgak.. tp dr xkn suka2 hati bg kita ubat.. so don wori ye.. kte kn tgh preggy, hormon tron naik.. tu la pasai.. 😊😊

sy pon gdm and 1st baby.. bacaan pagi sis ke yg slalu tggi?

4y ago

belum mkn ubat lg, tp tula doc suh trus insulin.. bru 1x tggi pagi 😪 sebelum ni bacaan semua cntik.. sy disagree lah tu yg mntk repeat bsp. da la tkut dgn jrum2 ni huhuhu

Sis pun gdm..tp control diet saja..x pyh mkn ubat apa2

Sy pun GDM 1st baby 18 w..on insulin😂

4y ago

Trimester 1st bg mkn metformin..tp bsp sy tinggi..so tukar g insulin..ibu mengandung mmg kna on insulin..