HB rendah sgt

Hi ada tips x untuk naikkan hb? Stress betul setiap kali check up hb makin low 😭

15 Balas

sya pon Hb rendah , sya mkn buah jambu batu dn sekrg sya mkn maltofer slepas mkn dn dktor sruh kunyah atau hisap cept serap. klau telan lmbat serap. alhamdullillah. sekrg Hb sya ok sikit. klau Hb sya rendah balik sya akn mkn maltofer sehri 3biji. dktor sruh mkn sbb Hb rendah. diklinik area sya ni maltofer tak ada stock jdi sya beli kt farmasi.

4y ago

saya sesuai dgn maltofer ja yg lain tk blh mkn nnti akn muntah balik. sama2☺

mkn ubat kena on time. Seeloknya pagi sblm bfast wktu perut kosong sbb bdn senang serap. Mknn kena jaga. Elakkn kopi n teh mmg kena pantang. Bykk mkn jambu, bayam, daging, kerang. Wktu minum susu kena jarakkn dgn masa ambik ubat sbb susu penghalang bdn serap zat besi. Kalau hb rendah sgt better kurgkn minum susu.

4y ago

sy xpsti la kalau soya. tp better kurangkn smpi hb stabil.

minum koko.. sy amal minum koko je sepanjang pregnant.. hb sy 12 ke atas.. kalau sy skip minum susu turun 10.. makan buah delima pun boleh naikkan hb.. awak cuba la mana yg ssuai.. kalau minum koko pastikan minum air masak byk tau.. sbb biasanya koko buat najis kita jd berketul.. moga dimudahkan urusan ❤

4y ago

saya tak galakkan milo.. awk cari yg produk muslim.. mcm sawanah koko ke koko minda pasti ke.. sy minum dua ni alhamdulilah hb sy okay smpai bersalin 😊😊

sis cube amalkan minum jus delima+tembikai merah fresh buat sendiri tanpa gula.. insyaallah naik and slalu mkn jambu batu...makan sayur2 hijau cth bayam,kangkong,sawi,kcang panjang, sy amalkan dary hb drop naik stabil sampai dah sarat ni...sy doakan sis sihat nk stabil hb nye aamiin

4y ago

ye dear dgn biji dia , kadang2 sy campur dgn tembikai merah...☺

Cuba sis makan ubat tambah darah dengan air oren sunquick. Atau makan buah jambu batu. Sy dari first check kat KK smpai skrg (37weeks4day) tak pernah hb low. Maintain 12+ je hb.

4y ago

Okay tq nnt sy cuba 😘

Cuba mkn jambu batu .. sye suka mkn tu and nurse pun ckp jambu batu boleh naik kan hb .. kwn cuba mkn jambu batu pun hb dia dari 9 naik 11

saya dulu Amal Kan kacang kuda rebus.. buat kudap² an..Naik cantik hb nye

4y ago

Okayyy nnt sy cuba tq 😊

saya gdm dan hb low. pantang minum air teh, kopi, susu. makan ubat iberet

4y ago

Dr saya yang cakap macam tu sebab masa awal mengandung hb saya rendah

saya dh mkn mcm tp hb low jgk..try mkn sangobion hb maintain 11 k ats..

4y ago

Okay tq for the tips 😘

Klu sy, amalkn jus delima pg ptg je #TAPSupermoms