BABY KUNING ?

Macam Mana nak ilang kan baby kuning ye ? Xsanggup nk tgk bby dok bawah lampu biru..sian dye...ad x petua nk ilang kn baby kuning ? Please help ? 😒#firstbaby

32 Balas

Bagi baby minun susu byk2. Boleh campur bf dgn susu formula. Sebabkan baby saya jaundice lah, saya tambahkan susu formula sbb susu saya tak keluar banyak. Jangan bagi baby tdo lama, setiap 2/3 jam, kejut baby utk susukan. Make sure baby buang air besar kerap, tu je cara nk turunkan kuning baby. Alhamdulillah anak saya kurang seminggu da hilang jaundice. Cuma ibu kene kuat, nak kene selalu bangun bagi susu ke anak. Kalau tak larat, minta bantuan suami ke mak ya.

Banyak kan bagi minum susu fm Dan susu bf.. Bagi die membuang dengan kerap..lepastu saya bagi die minum air anggur hitam dlm 6 biji anggur hitam tu kemudian sy lenyekkan buah tu amik air die je.. dan mandi kan dengan pati sirap campor dlm air mandian x yah bnyak 2 3 titik je.. InsyaAllah hilang la kuning tu.. Sebb sy pon baru bersalin 10.9 aritu. Sebulan jugak la baru anak sy hilang kuning tu

petuanya kerap bagi susu & biar baby kerap membuang, jgn stress nanti susu drop. BF dgn kerap, klau susu badan tak kluar bleh tpup dulu dgn FM. nanti kuning dah normal bleh stop FM.. petua2 lain tu tak perlu pun, kena ingat newborn hanya boleh minum susu ibu & susu formula saja. awk sbg ibu kena kental bab ni. jgn mudah ikut sgt apa org petua yg pelik2.

saya hari tu kerap menyusu je. saya pam susu, suap baby guna cup ubat tu. walau pun baby tido baby minum. anak saya haritu kurang air. terpaksa bagi minum guna cup. alhamdulillah baby kerap berak dan kencing, kejap je kuning turun. hari keluar ward bacaan 10.8. lepas 2hari bacaan tinggal 5.8. kalau anak kejut mudah bangun boleh df je.

saya bg anak saya susu ibu dgan susu fm .susu fm pon disarankan oleh nurse sndiri sebab takut BF xcukup utk baby .pastu sya mandikan anak dgan daun herba cina untuk baby kuning.carila dkat kdai ubat cina .alhmdulillah dari 13.8 turun trus ke 11.0 lpastu turun lagi ke 6.4 lepstu x g klinik da

mommy ape je petua yg guna utk sumbat dalam mulut ank kne pikir byk kali..disebabkn ikut petua buah anggur bg ank.. esok nya terus ank kne warded usus bengkak asid lebih.. xsemua perut ank boleh terima bendasing lg2 berasid... klau utk luaran mcm mndian.. boleh try and error..

Bg susu bdn je sis. In sha Allah. Kalau bole jgn bg suap mkn atau air ape ape. Perut baby masing masing lain lain. Mgkn ade yg okay , tp mgkn ade yg tak bole. Baby saya 2 bulan baru hilang kuning . Baby saya prolong jaundice . Saya bg susu bdn je kerap kerap. 😊

Kerap bagi susu badan.. Tapi pastikan ibu kurangkan ambil halia, kunyit atau serai. Memang bagus utk ibu yg bru bersalin.. sebab dpt panaskan badan ibu. Tapi bg naby yg terima susu ibu tu tak baik. Nt badan naby jd panas.. sebab tu kuning tinggi lambat turun

kerap kn susu,mndi 3kli..jgn mndi air pns..mmg ksian skit bad mndi ni..dia akn mngis teruk sbb air xpns...jgn mkn bnde2 pns(mcm dging)sng crte.mkn nsi n ikn bkar jela.....ank sy kuning dri 257,prgi klinik dlm smggu je...kuning dh hbis...

Klau dh duk bwh lmpu mmng xbole nk buat pe hnya beri ssu bdn yg kerap dan berdoa jew.. ank sy dlu lmpu ats bwh hmpir nk msuk drh lain ke bdn dye tpi sy istiqamah beri ssu stiap jam alhamdulillah xjdi nk msuk drh lain ke bdn dye..