bengkak susu

Macam mana nak hilangkan bengkak susu? Da tuam sejuk Panas pon xjln jgk😣 bisa yamaattttt nk tdo pon jd susah😫

11 Balas

Seeloknya tuam dgn tuala panas kalo ada rasa ketul2 dkt breast tu. Nnti ssu meleleh kluar and ketulan tu surut. Sy pnh kena bgkak ssu smpai demam tau. Bukan sekali tpi 3 kali. Ssu terlampau bnyk. Pam pn xguna sbb tsumbat, kena tuam dlu. Nipple plak crack, lg pedih bila bby nak hisap😭 mmg struggle la msa kena tu, dlm seminggu jgk hadap. Lps tu baru selesa nak susukan baby.

Kalau lama2 takut jadi batu dlm tu nnti kena bedah, mcm kwn syyy.. kesian tunggu 2 3 bulan sembuh luka d breast. Xdpt kasi susu anak. Kesian. Jadi kena usaha juga. Buat lah apa pun penting selamat. Kalau sy, sakit mcmna pun kena perlahan tuam suam panas sikit2.. kalau sakit sngt x tahan mgkin perlu nasihat nurse sis.. dont give up sis all is well!💪💪😁

Saya amik tungku je, letak kat ketulan tu dan tenyeh jgk kat keliling,, alhamdulillah terkeluar susu tu, pastu amik pam urut kat keliling tu, tahan la sakit, insyallah beransur2 pulih. 😊

Org tua² kata sikat sambil selawat, atau pun sapu dgn bedak sejuk + daun bunga melur,, jgn letak kobis,, takut nnti air susu kering.

Daun sireh..sgt berkesan..saya dh 2 hari bengkak susu,mak saya suruh tekap pakai daun sireh..memang berkesan👍

Dlu suami sy panaskan batu lesung tu pastu balut ngn kain tekap ngn tek. Sambil tu perah lama2 okay pulak.

Consume lecithin sis. Pstu bila df or pump urut2 breast utk lancarkan susu.

4y ago

Sy pakai Shaklee. Mmg bkesan. Dia lancarkan urat2 susu yg bengkak tu. Tapi bila da makan kena urut smbl df or pump gk br surut bengkak tu.

Tuam sejuk, tuam panas. Smbil urut2

Letak kobis ats breast..lps tu pam

4y ago

Xde side efek...kobis mengurangkan sakit tu je..tp awk still kene pam

letak kubis sis.