Bengkak susu

Salam,nak tanya..macam mana lagi cara untuk hilang bengkak susu ni ya selain tuam dengan air panas,berurut n losyen panas,ni dah masuk minggu keempat tapi tak hilang lagi.Betul ke lecithin boleh hilangkan bengkak susu? #kelahiranpertama #stress

19 Balas

Tukang urut cakap masa bngkak tetek tu keras goncang kan tetek tu kuat2 , contoh , pegg or tampung tetek bawah tolak keatas laju macm goncang tu. Pastu tangan kiri kat sisi tetek tolak ketepi laju2 macm goncang. Nanti akan rasa tetek lembut baru bagi bayi isap susu tu . Dlam 2 3 hari surut la. Sye macm tu la nak mati rasanya. Aliran susu tersumbat so baby takleh sedut. Lepas urut tetek n puting. N buat kat atas tu. Baby sedut terus surut perlahan2. Sampai skang da tk rasa dah bgkak tu huhu serammmmm.

Setiap kali pantang saya memang selalu bengkak susu.antara yang saya usaha adalah makan lecithin(taktahu secara saintifiknya cume percaya die pecahkan lemah susu but sekali lagi saya takpasti adakah ia betul betul berkesan).Tapi yang paling penting sebenarnye teknik urutan.tekan dari bahagian atas hala ke aerola(kawasan yang bengkak).Lagi elok tekan masa pam atau tengah menyusu.buat berulang kali dan selalu. Kalau dh seminggu ada baiknya jumpa doc.sebab takut mastitis pulak.

Guna sehelai daun kobis..letak dalam bra..kalau xde guna ais..tekap d breast untuk kurangkan rasa sakit...dah rasa kurang..guna tuala celup air suam tu pulak tekap d breast...nnti rasa lega sikit boleh terus pump.. Kalau susah..guna khidmat suami kosongkan..hahaha..janji tak bernanah..sorry sy cakap direct

Klu sy bila bengkak susu makan lecithin mmg bkesan. Dalam 2 or 3x makan da berkurang. Kena bf or pump gk utk cepat surut lps mkn tu. Pakai kobis utk sy xberkesan. Statik je xsurut2 😄

3y ago

kakau baby g6pd ibu yy breastfeed boleh makan jugak ke?

Cuba layangkn daun sirih pastu tekap pada bhg yg bengkak susu tu. Kalau serasi inshaAllah lepasni lancar je susu badan keluar.

5y ago

Tips ni mmg berkesan dgn sy dulu. Layurkan daun sireh pd api then tekap pd bhgn yg bengkak. Urut perlahan2 & buat marmet. Ulang sampai surut bengkaknya.

Koyakkan 1 lapisan sayur kubis.. tekap dkat breast kejap2 mcm tu.. in shaa Allah kurang skit bengkak

Sy seminggu dmam sbb bngkak susu..jdi sblm tdr sy akan pam susu dan tuam air suam..lma² oky..

kerap pump. time elok nak pump 8am,10am dan 12 tengahari. pump 20 mins rest 10 mins.

Sis ada marmet x utk kuarkan susu tu?makin surut x lps tuam sume tu?cuba try ltk kobis

Bg anak rajin minum air susu jer... Kalo tak pun pam atau perah masuk botol khas...