Jaundis

Macam mana nak atasi jaundis ye.. anak sy disahkan prolonged jaundice. Hmm mcm2 petua da buat

15 Balas

Baby sy pom ad jaundice. Sy kerapkn susu mcm nasihat doktor. Baby jaundice byk tido. So kne kejutkn baby bgun dan minum. Wlpon sy xdpt breastfeed fully sb kurang susu dan msih skit czer, sy pump susu. Dan terpksa bg susu dada dlm btol. Little effort, tp InsyaAllah Allah akn bntu.

Mse ank sy kuning.. Sy buat jgk... Air asam jawa, kucai blend, tapis amik air cmpur dgn air asam jawa & air suam.. Rendam kn bby dlm 5 min ke 10 min mcm tu.. Lpas tu jgn mndi kn air bersih.. Biarkn je air rendaman tu serap kt ank.. Dri 15, terus turun 8..

Slalu susukan baby..sy top up dgn susu formula.. Makin byk baby ok2 kencing mkin kurang kuning.. Ank sy pn prolonged jaundice smpai sebln.. Insyaallah akan turun.. Don't worry sis

msa bby jaundis , nurse nshtkn bykn susu. pam susu byk2. pastu mcm2 petua. cuma guna perahan anggur hijau pastu baca ayat dr surah albaqarah. Alhamdulillah esok trus blh kluar.

Sama mcm anak saya dulu. Mcm2 petua kami cuba, last2 saya bg susu bdn je. alhamdulillah check darah dgn air kencing tkde masalah ape2, cuma kuning je lambat turun.

Kerapkan susu. 2 jam sekali. Kuning keluar melalui kencing dan berak. Jangan ikut petua bagi baby makan macam2. Kalau sis yang makan takpelah.

Kerpkan susu . Kalau nk byk tdr. Kena gerk bgi minum juga. Time kuning ni. Kena korban sat. Lebih ni bule brht bby lena lma xpa dh

Bykkn mnum susu..tiap 2 jam bg dia susu..sya masa baby kna jaundis sya bg mnum susu dupro 3ari je dh turun jaundis..

Beli susu karihome dekat farmasi sis anak saya seminggu dah baik. Sebab saya pon da mcm2 cuba x jalan jugak

Baby saya 48 hari baru jaundice tak da. Saya takda buat apa. Just terpaksa susukan setiap 2 jam.