Baby jaundis

Baby saya baru 7 hari.. nak bagi hilang jaundis macam mana yer, ada petua x tak? #firstmom #pleasehelp

5 Balas

Jaundis ni normal pada semua bayi. Petua yg terbaik ialah susukan baby dengan kerap. Kalau ibu rasa susu tak banyak, campur susu fm. Jangan risau nak campur susu fm sebabnya kita nak baby sihat. Yang paling penting jangan bagi dia tidur saja. Baby jaundis memang akan sentiasa tidur. Sebab tu kita kena keras2 kejut bagi susu. Semoga dipermudahkan

baby sy dh 9 hri, kuning tinggi jgk hri tu hampir2 masuk wad msa tu bg bf je, pstu saya bg cmpur susu fm,susu ibu sy perah sbb nk tahu dia hisap bnyak mana. kerap bg susu, bg dy bnyak kencing berak, makin hari makin turun hri ni tnggal sikit je lgi ☺️

Doktor KK suruh campur susu formula biar lagi kerap berak. Saya gilir2 susu badan & susu formula setiap 2 jam. Alhamdulillah 2 minggu kuning habis dah. Lepastu stop terus susu formula & sambung fully susu badan mcm biasa

saya fully bf bby kejut bby untuk minum susu 2 jam gap time , jgn bg tdo je sbb bby jaundis susah nk bgn tdo

petua yg terbaik ialah bagi je minum susu dgn kerap. benda lain tak membantu pun