Ganti Puasa

Dah masuk 12w ni boleh ke sy mula ganti puasa? Saranan mcmna ya? Doc kata blh puasa tp dlm masa yg sama risau juga..#firstbaby

7 Balas

Yg ni it’s all up to mommy yg pregnant tu. Kalau rasa badan boleh tahan smpai berbuka, okay sgt nak puasa. Plus2 time awal2 tu better kot. Sbb dah hujung2 penat dia ya ampun…lmbat makan sikit pun dah rasa ketar tangan, penat terus, kalau boleh nk org mai suap makan 😣 pasal Takut baby xcukup apa semua tu, don’t worry, sbb baby still akan dptkan nutrient drpd mommy, cuma mommy la akan kurang nutrient sbb baby dh ambik. Nnti berbuka topup je balik ye mommy. Plus, jgn lupa makan ubat yg kena makan

2y ago

Wah terima kasih kak 😇

Saya start pregant sblm ramadhan sis. Sepanjang sebulan puasa tu xsedar pon pregnant tp mmg rasa penat lebih lah mmg selalu xmasak husband beli lauk je. Jd up to mommy lh kl nak puasa yg penting niat n ikut kemampuan. Kl rasa xlarat sgt tggu next day. Lgpon kita puasa tahun ni 3/4 takut xsempat nk ganti kan.

atas ketahanan badan ibu ibu juga kalau saya tiga tiga anak saya puasa tapi sy amal meal replacement,oat,kurma,susu kurma,air kelapa.before puasa tu dalam seminggu tu sy dah try puasa slow slow tk tahan sy puasa separuh hari nk latih perut tahan lapar.

bergantung pada antibodi ibu yg sedang pregnant..kalau antibodi sis kuat, sis boleh berpuasa tapi pemakanan & ubat jangan lupa..cara pemakanan sis kena la lebih kan yg berkhasiat (susu jgn lupa minum time sahur & berbuka)

Kalau awk rasa boleh puasa, takde rasa pedih2 perut, boleh je. Kalau tak tahan sangat, kena berbuka jugak laa

kalau bole tahan puasa je..selalu awal2 bole tahan lg..kalau dah nak dekat due tu yg xlarat..

bole n tak . ikut pd ketahanan si ibu 😊