gugur

maaf...blh sy tau cara nk gugurkn anak kandungan 20w...?.. jgn kecam saya tp sy btl² dh terdesak... harap ada yg dpt membantu...

107 Balas

Mengucap panjang2 sis klau sis Islam.. klau bukan islam pn sy rase agame sis x trime care 2.. klau anak 2 x sah taraf sis dh buat silap skali xkn nk ulang skali lg silap n nyawe sis pun bakal melayang mase 2 maruah family sis pun dh trcemar sis.. baik sis lahirkn dulu bb 2 n lepas 2 beri pd y nak @ pikir lg care trbaik.. Hidup kite ni dh d atur cantik2 jngan lah sis buat tindakan bodoh tanpe fikir risikonye..

Sis, kalau ikut undang2 negara kita sekarang, kalau ade sape2 report polis, sis boleh ditahan & kena hukuman seksyen berapa saya tak ingat. Tak boleh gugurkan tanpa sebab munasabah. Sebab2 yang dibenarkan menggugurkan ialah bayi tidak berkembang, bayi cacat (rujuk doctor), bahaya untuk nyawa sendiri etc, semua kena atas nasihat doctor ye. Sis tahan lah lagi berapa bulan & bagi baby dekat orang

Better sis jgn gugurkan. biarpun bby tu mati..msh merbahayakan nyawa sis. sis jika xnak bby tu. sis tahan dulu sampai sis beranak. then sis blh angkatkn dia kpd keluarga yg memerlukn anak. Hope lpstu...sis tgk dia membesar..sis jgn pergi cari kluarga angkat dia nak ambik budak tu balik. satu lagi....better sis lepas bersalin..pergi ikat peranakan sis. better dari bunuh baby yg tak brsalah.

kalau ndk mau sis..jgn ksh gugur,..ksh besar saja dia..bila dia suda lahir sis boleh hntr p rumah ank yatim piatu...orng di luar sana bnyak yg mau ank sis...lagi2 orng yg mndul...mau ank juga...dia pun manusia juga sis,berdosa kita gugurkan...lagi pun 20 week suda sis...5 bulan suda...besar suda dia,...saya nasihatkan sis saja...jgn lh gugur kn..kesian dia

MAAF DARI PADA KAU GUGURKAN KAK DAH 20MINGGU TU BAIK KAU BAGI ORANG YANG TAK ADA ANAK KESIAN LA ANAK TU..DAH NAK SEMPURNA JASAD DIA KAU NAK BUANG...BIAR PUN TERDESAK ADA CARA LAIN ANAK TU BAWAK REZEKI PADA KITA ... KALAU TAK NAK MEH PM AKU TERUS...JANGAN DI GUGURKAN TAK TERJAWAB DOSA KAU NANTI BILA DI AKHIRAT ANAK TU TANYA

Lahirkan baby sis. Kesian.. Rezeki. Dia x berdosa. Lepas lahir, kalau masih xnak juga, bagi kat orang.. Beri dia peluang hidup di dunia, sebab hidup dia dah bermula dari dalam perut semenjak hari pertama. Biar orang kata apa. Kena bertabah demi jiwa yang dikandung. Pasti ada berkat di kemudian hari untuk awak.

Sampai hati ker.. Dh 20w kot.. Tau tak mcm mana dorg gugurkan klu bayi dh bsr ni? Terok tau. Nak buang pun buang la dr janin dulu. Baik tak pyh teruskan niat awak tu.Lahirkan anak tu, bagi kat org jaga. Just tlg lahirkan jer. Mana hati awak.. Xde langsung wlu sdikit ker.. Risiko kpd awak pun tinggi klu bayi dh bsr.

Nk gugur kn knape? Ade mslh ksihatan ke? Doc ade ckp klau awk trus kn kndungan akn memudaratkan awk atau bby ke? Klau xde mslh ksihatan atau consultation dr doctor jgn pndai2 gugurkan nti effect dri sndiri..bhaya tau da 20weeks nk gugurkan..bby da besar tu silap2 dgn nyawa awk skali melayang..think twice..

saya x tau ape masalah sis, tp dgn perbuatan itu, tidak sama sekali menyelesaikan masalah sis. malahan bertambah lagi masalah sis. dari segi kesihata, laknat Allah... Allahurobbi.... stiap org ada masalah sis.... tp kami pilih utk diam dan teruskan hidup, sbb hari esok belum tentu mendung berpanjangan....

Saya harap sis berfikir panjang..sy pernah keguguran waktu 20weeks..dah cukup lengkap fizikal arwah baby sy waktu tu..bukan keluar biasa...sy bersalin kan dia..siap pakej dapat rasa sakit contraction tu apa...jantina pon dh nmpk.. betapa sedihnya sy..anak pertama pula tu..ttc hampir 3 thn utk yg ke 2 ni..