Bersama selepas gugur

Mama2..sy gugur mggu lepas...darah dah kering nak mandi wajib dh... Boleh x trus bersama suami selepas kering ni? Boleh share pengalaman mummies ke..jgn kecam ye..sy nk tau..Terima kasih ##pleasehelp ##ingintahu ##miscarriage ##bantusharing ##firstbaby ##firstmom

15 Balas

Hai sis. Kalau boleh berpantang dulu, jangan bersama suami dlm sebulan. Sebab rahim belum pulih buat masa sekarang. Kalau boleh nak try conceive lgi tunggu lepas 6bulan (ikut saranan doktor). Tapi kalau nak cuba lepas 3bulan pun boleh. Kalau macam sy dulu, try conceive selepas 3bulan tapi masih juga miscariage. Sampaikan 4kali miscarriage. Last2 tu sy merancang makan pil selama 1 tahun (2021) And try conceive lagi 1 tahun (2022) 😅 baru tahun ni ada rezeki pregnant lagi. 🥰 sy harap awak buat keputusan yg terbaik ya. Jangan skip makan folic acid.

Saya pun baru gugur 2 hari lepas. Dh complete miscarriage. Saya pantang ikut majority apa orang bgi tau 1. Stokin 2. No ice 3. Jgn angkt berat Kalau boleh rehat sbb saya nk ke hosp kene travel sana sini boleh terasa juga sakit tu. So far bab makan boleh makan tapi no fast food, makan yg berangin and yang panas an badan ke sejuk sangat pun i hold la dulu.. and Doc i cakap kalau dh kering bh tunggu 2 minggu kalau tk de apa nk try pregnant go ahead tapi I akan tunggu 2-3 minggu just incase takut infection prob next period sbb nak elakkan infection..

Kalau sayaa dulu 3 bulan gak saya tk bersama .. sbb dia suruh rehat kn rahim .. sbb tu sayaa gugur bulan 12 2021 then saya preg baik bulan 3 2021 tp gugur sbb kngdn tk kuat .. then klini alhamdulillah bulan 7 2022 saya preg dan skrg da selamat salin da .. awak kena bnyak rehat kn rahim bile gugur ni .. tu time pakar ckp ngn saya laa sbb saya gugur 13 mnggu janin ada detik jntung stop .. so meneran cm org bersalin .. so kenaa rehat rahim

Ikut atas orang dear, ada yang sarankan 3 weeks & above tapi kalau dah rasa belum pulih speenuhnya dan rahim belum cukup kuat (especially lepas kena cuci) better rehatkan dulu dalam 3 bulan. Supaya next pregnancy smooth, after miscarriage pastu terus pregnant is quite high risk actually doc kata. Take care sis. Donwori dear, orang tua dulu kata after miscarriage senang nak lekat semula

Rahim tengah nak sembuh tu dear. Elakkan have sex dulu takut luka dalaman and boleh menyebabkan infection. Kalau infection nanti teruk dear. Merana kemudian hari. Kalau boleh rest dlu sebulan macam tu. Untuk mencuba lagi, digalakkan after 3months ya dear. Sebab kalau conceive straight away after miscarriage, next pregnancy high chances untuk miscarriage lagi. Take care ya dear.

12mo ago

ok baik...tq awak..👍

Gugur berapa minggu sis? Macam saya gugur 7 minggu, lepas darah kering terus bersama suami. Tup tup terus ‘terpregnant’ semula 😂😂 dah la dr suruh rehatkan rahim 3-4 bulan. Tak sempat rehat… Malu rasa nak jumpa dr masa tu. Tapi sebab ada previous miscarriage, tebalkan juga muka untuk jumpa dr 😆

12mo ago

yaa sy pun gugur 7 minggu sis...hihi tp tu lah...masih ragu2 hehe

Ikukan gugur 8 weeks ke bawah tak perlu pantang jika turun habis dan tak kena cuci. Sbb akan turun mcm period biasa. Nak bersama suami 2-3 mgu bolehla Tp Dr galakkan utk pregnant blk 3 bln ke atasla bg rest dlu. Saya gugur dlu lps 3 bln lps tu pregnant dan alhamdulillah baby dh nk 5 bln dah.

sy gugur masa 7w..xcuci..complete miscarriage...sy bersama suami hari ke 11 lepas gugur..darah mmg dh kring..setakat ni ok..yg pntg awk dh rasa diri kuat..truskan..

klau rasa badan dh kuat cubalah dulu slow².. tp awak baru gugur mnggu lps kan.. rehatkan rahim dulu ya😊jaga diri baik².. selamat hari raya😁

12mo ago

baik sis..terima kasih byk ya...

Suami saya pernah tanya Ustaz mengenai ni, kena ikut waktu darah nifas. Sama seperti melahirkan baby. Lepas habis tarikh nifas baru boleh ON.