SCAN BABY WAKTU BERAPA MINGGU OR BULAN?

maaf saya nak tanya, saya dah bukak buku pink utk anak no 2, doktor kk scan perut saya kata xde kantung lagi.. kandungan saya 7 weeks, dia suruh saya refer hospital or klinik swasta yang pernah saya buat masa anak first saya.. n doktor kk kata risau sebab dia kata saya mengandung luar rahim... 7 weeks tu terlalu awal ke scan baby or biarkan dahulu dalam 11 weeks kita scan baby.. please bagi sokongn moral terhadap saya

11 Balas

prgi je klinik swasta ..sya prnh mngalami ectopic pregnancy..klau btul itu ectopic lbih baik skrg utk tahu sbb gejala sakit dia awal mmg tak rsa ..sy dulu nak dekat 3bulan dh diorg bru suspect ectopic..mnysl tp dh tjdi ..klau msa tu sy check awal mngkin bnyk pantauan dan tak khilangan tiub sblah knan .. ..check guna scan msuk bawah miss v tu ..scan biasa tak nmpak ..tp dgn kuasa tuhan sbulan lebih slpas hbis pantang ectopic pregnancy ttba mngdung smula dan bby brda dlam rahim and now 34w dah

2y ago

baik mummy.. tq so much

cuba pergi klinik lain for 2nd opinion. sy perna ad pglmn ectopic scan 6 weeks xnmpk kantung. kebiasaan 6weeks sptot da bole nmpk.. klinik proceed dgn scan tvs masih xnmpk. terus dpt surat refer hospitl dan terus masok ot on d same day buang tube.. smoga urusan awk dipermudahkan . hrp2 bukan ectopic..

2y ago

terima kasih puan miya

Scan 7 weeks sepatutnya dah nampak kantung at least. Cuba awak buat scan tvs dekat klinik swasta. Hopefully bukan ectopic. Saya masa scan awal pregnant pun tak nampak sbb kecik sgt. Last2 buat tvs scan baru nampak kantung n heartbeat. Masatu saya 6 weeks. Semoga dipermudahkan urusan awak.

kalau awak nak scan kat kk awak tunggu 10w ke atas. kalau awak nak scan juga sekarang. gi swasta. and awak penuhkan kantung dulu ye, minum air masak banyak-banyak. mungkin boleh tolong nampak kantung baby awak ☺️

2y ago

most wc awak☺️

7 minggu kalau tak nampak lagi normal je.. saya dulu refer ke pakar(sbb masalah kesihatan lain), 8 minggu tak nampak lagi dan pakar suruh dtg check semula lg 2 minggu je.. 10 minggu check nampak baby..

sy pun pernah g klinik n doc ckp ada kantung je janin xde lg.. lpas tu dtg lg 2week baru nampak janin.. skang baru 10 week so InsyaAllah ada.. sy jugak ada perasaan mcm puan rasa.. be happy k..

2y ago

terima kasih puan nurul..

saya dapat kesan semasa kandungan masuk 14w puan 😅 barulah doc dapat tengok semuanya .. mula2 risau juga saya sebab tak dapat detect baby dan macam2 dalam fikiran saya ..

2y ago

iyaa puan , janji takda bleeding kiranya ok tiada apa masalah ..

7w terlalu awal. 8w and above yg seeloknya. tgu je lgi 2w pegi repeat scan dkt klinik swasta. kk ni kekdg scan dorg jenis old school.

2y ago

baik... terima kasih awak...

Baik pergi swasta. Sy 7 weeks dh nmpak janin kcil n heartbeat. Dkat kk senduu je.

2y ago

haaa baik kak athirah tq

sy 7 week dh nmpak sis kantong sis