Bunyi bising di rumah

Maaf nak tanya semua, saya 26minggu hamil & dapur rumah saya under construction jadi bunyi2 bising bila drill simen etc . Adakah perkara ni boleh jejaskan kesihatan bayi dlm kandungan saya 😥🥺 Saya notice juga bayi kerap bergerak dlm perut..

7 Balas

Sy xpasti effect tp sy hari tu install aircond n bikin paip bocor kat rumah drill kuat jugak. Baby sy memang xsuka. Drill je boleh rasa mcm dia meronta2 dlm perut. Sy kena syg dan pujuk lama baru dia ok. Bila diam je bunyi then dia ok. Lepas tuh naik bunyi lagi dia gelut lagi kat perut. Sy ambik bantal dan selimut lapik lapik keliling perut biar tapis bunyi sikit baru dia mcm ok sikit. Mungkin bunyi terlalu kuat dya takut ke rasa rimas xtau lah. Tp lepas tuh sy dan suami pun xjadi nak renovate ape2 kat rumah dah.

xda mslh, lgpun bkn direct bunyi tue ke perut . jika puan yg rasa terganggu, puan bole duk diam dlm bilik.. tutup pintu spya bunyi x bising sgt. sya masa mengandung, siap ke majlis2 yg ada karaoke lg. dan family sya pun sllu karaoke hujg2 mggu. skg ank sya dh lahir, bila ada bunyi2 bising pun nyenyak je tidonya sbb dh biasa kot dgn persekitaran yg x sunyi dan sepi.

xperlu risau.. xmenganggu baby pon..baby dulu dlm air ketuban..dan dh terbiasa dgn bnyi bsg.. boleh bca info dkt page fb doctor imelda balchin pakar o&g..dia ada share.. sbb ada mommy tnya dia boleh x ibu hamil tgok wyg..dia ckp boleh je tengok.. yg menganggu baby kalau ibu yg jerit😅😅

time sy prgntn pun buat dapur juga..so far xde prblm ☺️.. cuma pakailah mask..mesti rmh berhabuk..

Kalau boleh, jangan duduk kat rumah bila ada construction. Tak baik untuk penafasan

sye ngndung . sye sndiri pergi karoke sis..hehe.. xde ape yg menjejaskan pun..

x ada mslh pun blh je.. dlm perut kita pun mmang sedia² bising