pernafasan bayi

hello moms, nk tny knp bayi bernafas ada bunyi2 krok2 ya mcm tersumbat dan bunyi mcm siulan. risau pulak🥺

4 Balas

ada klendir tu dalam saluran pernafasan dia. either dalam kerongkong atau paru2. sis boleh buat chest percussion atau guna penyedut kahak tu. sis monitor corak pernafasan dia tau. kalau nampak bila dia bernafas dada dia berombak, bawa ke klinik ya.

jalan pintas bawak ke klinik pakar kanak2 or hospital je klau nak buat sendri make sure mahir, boleh search dlm YouTube/tiktok/fb teknik keluarkan kahak/hingus baby

Ada kahak ke? First time jadi?

1y ago

I see. Keluar hingus tu maksudnya anak awak berkahak atau berlendir. Baby masih belum mahir lagi untuk buang kahak/lendir tu dengan sendiri. Kita yang kena tolong buangkan. Caranya 1) Buat chest percussion 2) Cairkan dulu kahak/lendir guna nasal spray atau drop. Kemudian sedut guna nasal aspirator. Kalau awak risau, boleh bawa baby pergi klinik. Tiada masalah

bayi berumur 2 bulan