Serah diri GDM

Maaf kawan² doakan saya..klu Masih belum bersalin,25hb ni doktar Minta serah diri sehari sebelum due date sebab gdm..first time gdm biasa anak² Yang lain bersalin overdue...boleh ke klu serah diri Tu 41mnggu..biasa bersalin tu 41@42 mnggu..ya Allah tolong lah

30 Balas

tau tak kenapa nurse atau doktor suruh serahh diri ikut tarikh yg ditetap? banyak dah kes baby mati dalam perut tanpa sebab. sis nak ke? orang yg sangkut gdm on dc atau ubat/insulin kalau lebih tarikh degil taknak ikut cakap doktor akan ada banyak risiko. 1. uri matang lepas tu baby tak dapat oxygen. 2. uri pecah dalam perut jangan risau sis. saya pernah jumpa pesakit gdm on diet control. obesity sampai 1++kg. datang checkup masa tuu 39w. doktor bising bukan sebab Obes tapi anak terlampau besar. 4.5kg. tuu pun punca jugak kalau overdue. risau sangkut bahu tak boleh nak teran.

saya tepat 38w dah kena serah diri. nak pergi checkup eh skali dapat surat kena serah diri esknya. hehe nasib dah siapkan beg spital semua. tapi sbbkan dah diberitahu kena serah diri, so kita tenang2 je esknya nak checkin hospital. hehe . tapi x delah trus kena bersalin. dia bagi ubat induce utk kluar tanda bersalin. 2 hari juga, last2 emrgncy czer sbb baby x nak kluar tapi dah lemas dan sy pn dh dmm dlm labour room. alhamdulillah skrg anak dah setahun 3 minggu 😉

Jika GDM, ikut arahan doktor utk masuk wad bersalin. Doktor yg buat penilaian ikut pemeriksaan terkini puan & kandungan. Usah ambil risiko suka hati serah diri tanpa ikut arahan doktor. Ibu GDM = berisiko hamil ya. Jika culas, kesan pada diri dan kandugan semasa hamil, semasa bersalin dan selepas bersalin. Didik diri bertenang, reda, tawakal. Mudahan semuanya baik tanpa mudarat

sy reply lg sekali since kes sy sama, 1st gdm dc & ank2 sblm nie overdue.. sy serah diri suppose tepat 40w tp sy masuk ward 2hari slps tue sbb anxiety sy dtg tetibe n sy gemuruh mlampau sb kene bsalin awal... sy bsalin dkt cyberjaya... induce belon 2hari,masuk LR kene induce ubat lg... bby lahir 4.17kg...bukaan agak slow sbb bby kene paksa lahir,kan,so sakit dia mmg extra kalo nk dbandingkn bsalin biase...

last appt dgn Dr d kk 36w biasanya Dr akan bg IOL,nurse stapler dkt buku pink supaya tak hilang. dlm IOL tu ada tulis pregnancy risk,tak boleh bersalin lebih dr 40w(utk GDM mcm sy). 39w 6d sy kena serah diri ke maternity ward,sebaik-baiknya waktu pagi. Dr bagi penjelasan pd sy keperluan serah diri ikut nasihat Dr. tp tak sempat nak tunggu edd tu sebab 38w 1d sy dah bersalin

tak boleh sis. sy pun first time gdm masa pregnant anak ke 3. 34w doc dah awal² bg IOL utk serah diri sehari sebelum edd. memang itulah prosedurnya bila kehamilan bermasalah. sy pun nervous juga,naaib baik sy bersalin 38w 1d. serah diri awal sbb memang masanya dah nak bersalin

Sy GDM on diet Tp doc ckp sy kena induced 37 weeks.. First2 sy tkt juga lah mcm2 cerita Tp sejujurnya sis Sy TAK SABAR NK LAHIR KN ANAK 🤣 Sbb penat nk hadapi diet Check up lg pening 😅 Sakit biar sekali jew

ikut saranan doc sis..biasanya baby besar..sy bersalin ikut due sbb gdm on dc..dan bg sy baby mmg besar 3.52kg..mcm seketul bola ye keluar, bersalin thru induce...jangan risiko kan diri anda... jangan dgr cakap org yang bukan bidang dia...

klau kena serah diri mesti kena ada surat refer dr doktor ke?sbb smlm last check up dkat kk..lupa nk tye nurse..cuma nurse bgtau klau xde apa2 tanda kena serah diri sehari sblum due date..1st mom and gdm dc

7mo ago

teringat pula sy brgduh dgn nurse sbb tk bg surat refer 😅 huhu. ssh btul nk bg kita surat. lps gduh bru lah nurse refer doc kk then doc kk buka surat..dpt surat sehari sebelum nk g hospital.. haih .. kita dh la firstmom. tkut p hospital diorg tk terima plk tk ada surat.. hospital besar pulak jauh bkn dkt nk patah balik.. hmm . mybe tkde surat pun tkpe kot ye.. tp tula ada surat pun nurse hosptal mcm blur knpa sy dtg sdgkn belum ada tanda .. byk kali jgk sy terangkn bru diorg fhm . oh , btw klau ada gdm kena pergi hospital besar yg ada pakar

sehari sebelum dd pun dah masuk 40w. apa yg nak gelabah nye😅😅 41/42w tu overdue lg tak bagus. lgpun sehari sebelum dd bukan sebulan sebelum. relax tenangkan diri je, ikut ckp doktor.